The Alternative
Electronica en Computers

Aan de slag met de 3D scanner

Als je 3D kunt printen is het natuurlijk ook mogelijk om 3D te scannen. Een 3D scanner zorgt ervoor dat het object dat je in wilt scannen op bepaalde punten gemeten wordt. Zo is de hoogte, breedte en diepte van het object natuurlijk belangrijk om tot een goede scan te komen. Een laser-afstandsmeter in de 3D scanner zorgt ervoor dat dit goed gebeurd. Het model moet vanaf vier zijden gemeten worden om tot een goed driedimensionaal beeld te komen waar de 3D scanner iets mee kan. Op de meeste punten werkt het dus net als een gewone scanner alleen krijg je met de 3D scanner een driedimensionaal voorwerp op je computer. Hiervoor heb je uiteraard wel de juiste software nodig. Een simpele print software is hier zeker niet voldoende voor. Bij Llowlab kunnen ze je meer vertellen over de juiste software die je nodig hebt en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Een 3D scanner beschikt in de meeste gevallen ook over een camera. Hiermee worden foto’s gemaakt van het voorwerp. De laser zorgt voor een puntsgewijs 3D model. Door de foto daar bovenop te plaatsen krijg je het voorwerp daadwerkelijk op je beeldscherm van de computer te zien. De punten worden uiteraard verbonden met lijnen. Dus ook zonder de foto’s is het in de meeste gevallen mogelijk om goed te zien wat voor werk de 3D scanner ervan gemaakt heeft. Het eindresultaat is een polygoon model dat je in verschillende formaten kunt opslaan:

  • STL
  • VRML
  • PLY
  • OBJ
  • XYZ

Het bestand kan vervolgens bewerkt worden met de daarvoor bestemde software of je kunt het direct laten uitprinten door de 3D printer. Een 3D scanner is dus erg handig wanneer je een 3D printer wilt aanschaffen, maar niet aan de slag wilt gaan met het zelf ontwerpen van voorwerpen die je uit kunt printen. Gebruik je de printer bijvoorbeeld voor het namaken van sleutels dan is het uitermate handig om daar ook een 3D scanner bij te hebben.

Koop een 3D scanner

Je kunt niet een gemiddelde computerzaak binnen wandelen en verwachten dat ze daar een uitgebreid assortiment hebben staan van 3D printers. Als je er een vindt is het al heel wat. Een 3D scanner hoef je er nog helemaal niet te verwachten. Daarvoor moet je echt bij de speciaalzaken zijn. Dat is sowieso verstandig. 3D printing en scanning is natuurlijk allemaal nog net nieuw. Bedrijven zijn er nu een aantal jaren mee aan het werk, maar op de particuliere markt komt het allemaal net kijken. Wanneer je dus een 3D scanner of printer aanpast is het natuurlijk wel makkelijk om daar heel goed bij begeleid te worden. Bij een bedrijf als Llowlab kunnen ze dat. Ze hebben daar echt verstand van het 3D printen en ook over een 3D scanner kunnen ze je een heleboel informatie geven. Dit heb je zeker nodig wanneer je aan de slag gaat met een 3D scanner. Tenslotte moet je bijvoorbeeld ook overweg kunnen met de software die je nodig hebt om het gescande object mee op te slaan en te bewerken. We krijgen vaak de vraag of je ook alleen een 3D scanner kunt kopen of dat je altijd een 3D printer erbij nodig hebt. Dit hangt uiteraard af wat je van plan bent en wat dus je doel is. Ben jij bijvoorbeeld ontwerper of kunstenaar en wil je voortbouwen op bestaande voorwerpen, maar wel met de nieuwste technologie. Dan is het gebruiken van een 3D scanner erg interessant voor jou. Je kunt de voorwerpen die je als inspiratie wilt gebruiken inscannen en er vervolgens met de software mee aan de slag. Wanneer je al enige jaren bezig bent met het ontwerpen van dingen dan zul je geen enkele moeite hebben om aan de slag te gaan met de software die je behoort te gebruiken. Dit zal daar erg op aansluiten of misschien werk je er misschien zelfs al mee.

Meer informatie over de 3D scanner

Voordat je investeert in een 3D scanner wil je daar natuurlijk de nodige informatie over. Nog niet veel mensen hebben een dergelijk apparaat staan, dus je zult jezelf ervan moeten verzekeren dat je weet hoe je ermee om kunt gaan. Bij Llowlab laten ze je graag zien hoe je dit doet en wat je er allemaal precies voor nodig hebt. Bij een 3D printer moet je bijvoorbeeld ook denken aan het materiaal waarmee je aan de slag gaat. Daar heb je bij een 3D scanner natuurlijk geen last van. Je moet er wel rekening mee houden dat de scanner een bepaalde grootte heeft. Je kunt er dus niet alle voorwerpen instoppen. Wanneer ze te groot zijn kunnen ze niet in gescand worden. De mensen van Llowlab kunnen je precies laten zien wat er wel en niet past binnen een bepaalde 3D scanner. Hou hier altijd rekening mee. Wanneer je dat niet doet heb je kans dat je de 3D scanner beschadigd en dat is natuurlijk wat je niet wilt. Laat je dan ook altijd goed informeren over de mogelijkheden van een 3D scanner en wat je er precies mee kunt doen. En, uiteraard niet onbelangrijk, wat je er niet mee moet doen. Door de lasertechnologie is het apparaat erg kwetsbaar en het loopt snel een beschadiging op wanneer je een fout maakt. Zorg er dus altijd voor dat je doet wat het apparaat aan kan en niet gaat experimenteren ermee.

Voor meer info : website bezoeken