The Alternative
Image default
Vervoer en transport

Aanhanger onderdelen kopen/vervangen?

Ben je van plan om binnenkort een aanhanger aan te schaffen of met een aanhanger te gaan rijden? Dan is dit artikel wellicht de moeite waard om even te lezen!

Rijden met een aanhanger

Met een aanhanger rijden is natuurlijk net ietjes anders dan zonder een aanhanger rijden. Je kan niet te hard rijden en je moet extra goed opletten bij het maken van bochten. Daarnaast zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden als je met een aanhanger rijdt. Te hard rijden is nooit goed maar met een aanhanger achter je aan is het nog onverstandiger om de snelheidslimiet te overschrijden. De aanhanger kan dierdoor gaan slingeren en dat is behoorlijk gevaarlijk. Niet alleen door te hard rijden, maar ook door de aanhanger onjuist te beladen of door versleten onderdelen.

Aanhanger onderdelen

Als je al een aanhanger hebt, is het wellicht goed om de onderdelen uit te breiden of gelseten aanhanger onderdelen te vervangen. Het komt namelijk vaak voor dat onderdelen van een aanhanger vervangen moeten worden, Maar welke aandachtspunten zijn belangrijk als je gaat kijken naar aanhanger onderdelen?

Aanhanger

 

Type aanhanger

Als eerst is het belangrijk om te kijken wat voor type aanhanger je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten aanhangers zoals de plateauwagens, de gesloten aanhanger en de bakwagen. Het is van belang om te bepalen wat je gaat vervoeren om de juiste type aanhang onderdelen aan te schaffen. Daarnaast is het van belang om te weten of jouw aanhanger geremd of ongeremd is. Bij geremde aanhangers, waarvan de onderdelen vervangen moeten worden zoals de remmen of de assen, zijn sterk afhankelijk van het merk. Als een AL-KO as vervangen moet worden dat zou dit niet met een KNOTT kunnen. Dit betekent dat je het met hetzelfde merk en type as moet doen. Bij ongeremde onderdelen is dit meestal niet geval en is het merk niet van belang.

Slijtage banden

Net als bij een auto en elk ander voertuit met wielen, kunnen de banden na een tijdje last krijgen van slijtage. Als de aanhanger veelgebruikt wordt, zal er ook sneller slijtage ontstaan. De profieldikte van een aanhangerband moet minimaal 1,6mm zijn. Dus, voordat je de aanhanger gaat gebruiken is het misschien wel handig om de banden nog even te controleren. Je kan de dikte op verschillende plekken meten, zoals de binnenkant en de zijkant van de banden.

Voorrekken

Een voortrek wordt voor op een aanhanger geplaats en is ook eenvoudig om er weer af te halen. Een voorrek wordt vaak gekocht bij plateauwagens of bakwagens. Dit komt omdat een voorrek ideaal is om een hoge lading vast te binden en ook lange materialen zoals houten balken tegen het voorrek te zetten. Daarnaast kan ook de disselkist aan het voorrek worden gemonteerd. Disselkisten zijn enorm handig om gereedschap in op te bergen dus ook een belangrijk aanhanger onderdeel om aan te schaffen.