De Elfstedentocht

Thealternative

Helaas is het dit jaar weer niet gelukt om de Elfstedentocht te organiseren en heel Nederland baalt daar dan ieder jaar weer van. De Elfstedentocht heeft een magische allure om zich heen en dat is niet voor niks zo. De bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs, die ook wel de tocht der tochten wordt genoemd, werd voor het eerst gereden in 1909. In zijn totaliteit werd de toch vijftien maal gereden enkel vond de laatste toch alweer plaats in 1997. De hunkering naar een nieuwe Elfstedentocht wordt daarom ook eigenlijk met het jaar groter en groter . Omdat de tocht over zo’n grote afstand gaat en het deelnemersveld zo groot is moet het natuurijs van zeer grote kwaliteit zijn. In 2012 scheelde het zeer weinig of er had eindelijk weer is een Elfstedentocht geweest. De teleurstelling toen het bleek dat de tocht der tochten toch niet door kon gaan was erg groot in Nederland.

Om een Elfstedentocht door te laten gaan moet er sprake zijn van een koude en strenge winter. Als de vorstperiode wisselvallig is dan laat de kwaliteit van het ijs vaak te wensen over. Wind en sneeuw zijn onaangenaam bij de dag van de Elfstedentocht zelf en daarom wordt het ijs zoveel mogelijk schoongemaakt met behulp van een strooimachine en een veegmachine. Opmerkelijk is dat van de vijftien officieel erkende Elfstedentochten van de 20e eeuw er drie gewoon met dooi gereden zijn.

De tocht heet de Elfstedentocht omdat het de deelnemers langs de elf plaatsen in Friesland  brengt die in het verleden ooit stadsrechten hebben verkregen. Hoewel de toch der tochten ook langs dorpen in Friesland komt verschillen deze meestal ieder jaar wel. De elf plaatsen zijn echter verplicht om aan te doen. De start en finish van de Elftstedentocht zijn iedere editie Leeuwarden .

Voor meer info : website bezoeken