The Alternative
Image default
Zakelijk

De Technische Zijde van Productontwikkeling: Product Engineering Explained

Product engineering is een proces van ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van een product. Dit proces loopt vanaf het begin, het concept, tot de uiteindelijke productie van het ontwerp. Er komt heel veel bij kijken voordat het product op de markt is. Zo moet je denken aan allerlei technische disciplines die het doel hebben een product te creëren. Dit product moet natuurlijk niet alleen voldoen aan de specificaties en verwachtingen. Het moet ook makkelijk in grote aantallen geproduceerd worden en het moet op de markt gebracht worden. Je leest hier alles over de technische kant van productontwikkeling en wat product engineering precies is. 

Wat is product engineering

Met het voorbeeld van de elektrische auto gaan we de stappen doorlopen die komen kijken bij product engineering. Je begint met een concept, in dit geval is dat: een autofabrikant wil een elektrische auto ontwikkelen. Die auto moet voldoen aan milieuvriendelijkheid, hij moet volledig elektrisch zijn, betaalbaar blijven en ver kunnen rijden. Zodra dit eenmaal duidelijk is, kan het ontwerpen beginnen. Dit gebeurt samen met productontwerpers en automotive engineers. Het uiterlijk van de auto moet aantrekkelijk en efficiënt zijn, net zoals de vorm. Er worden 3D modellen gecreëerd om het zo nog beter te kunnen zien. Daarna is het tijd voor technische berekeningen. De elektrische auto moet voldoen aan de vereiste specificaties die tijdens het concept zijn vastgesteld. Vaak wordt hier het elektrische aandrijfsysteem ontworpen, net als de batterijcapaciteit en veiligheidsvoorzieningen. Vanzelfsprekend moet er worden gekeken naar welk materiaal er gebruikt wordt. Er wordt hierbij rekening gehouden met het gewicht, de sterkte en veiligheid. Als iedereen tevreden is, kan er een prototype gemaakt worden. Met dit prototype kan de ontwikkelaar verschillende tests doen om te zien of het wat is. De testen kunnen zijn om de elektrische aandrijving te testen en ook de veiligheid en duurzaamheid. Bij goedkeuring op alle vlakken kan de productie in principe starten. Er wordt een opmaak gemaakt voor de kosten van materialen en productie, om zo de prijs van de auto aantrekkelijk te houden. De strenge kwaliteitscontroleprocessen zorgen ervoor dat elke auto voldoet aan de vastgestelde normen. De elektrische auto wordt ontworpen met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in gedachten, en moet daarom ook voldoen aan de bijbehorende eisen. En dan kan de elektrische auto de markt op! 

Ontwerpen

Het ontwerpen van producten is ook een heel proces, dit gaat niet zo snel als je zou denken. Voordat je een product hebt gaat er een lang onderzoeksproces aan vooraf. Je moet bepaalde dingen duidelijk hebben, zoals de behoeften van de markt en de gebruikers. Maar ook als je een bestaand product gaat verbeteren, wat is er nodig om het product beter te maken. Voor alle mogelijke vragen moeten er antwoorden zijn. Product engineers zijn hiervan op de hoogte, zij weten alle ins en outs van dit proces en zijn hier dan ook goed in. Heb jij een product dat je wilt gaan ontwikkelen of verbeteren? Schakel dan een product engineer in!