The Alternative
Image default
Verbouwen

De voor- en nadelen van hardhout

Als jij net zoals veel andere mensen ook twijfelt aan het juiste soort hout voor je volgende klus, is deze blog echt iets voor jou. Veel mensen zijn namelijk niet op de hoogte van de verschillende houtsoorten, zoals die van hardhout en hun eigenschappen. Vooral als je nieuw bent in het klussen, of juist net het meest geschikte soort hout zoekt voor je project kan dit een probleem zijn. Juist daarom kijken we in dit artikel naar wat hardhout eigenlijk is en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zo kan jij goed geïnformeerd aan de slag met je volgende project!

Verschillende soorten hardhout

Elk soort hout heeft dus zijn eigen eigenschappen en daardoor zijn voor- en nadelen. Voordat we daarover beginnen, kijken we eerst naar wat hardhout eigenlijk is. Wat onbekend is voor velen is namelijk dat hardhout een verzamelnaam is voor verschillende soorten hout. Al het hout dat van loofbomen komt wordt in principe hardhout genoemd. Dit is ook gelijk een van de nadelen van hardhout. Doordat loofbomen in verhouding langzamer groeien, is dit type hout ook duurder.

De voordelen van hardhout

Het meest bekende voordeel van hardhout zal je waarschijnlijk bekend voorkomen. Waar goedkoop duurkoop is, is het omgekeerde namelijk vaak ook waar. Ondanks dat hardhout in verhouding vrij duur is, is het van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat hardhout in verhouding vaak lang mee gaat. Ook is het beter bestand tegen weersextremen als het goed behandelt wordt. Hierdoor wordt het vaak voor buitenprojecten gebruikt zoals voor vlonders maar ook voor overkappingen in de tuin.

De nadelen van hardhout

Naast de voordelen, heeft hardhout natuurlijk ook een paar nadelen. De eerste hiervan hebben we eerder al genoemd, namelijk de hoge prijs. Hier staat dan wel tegenover dat het hout langer meegaat en van goede kwaliteit is. Een ander nadeel is dat hardhout niet duurzaam is omdat veel verschillende soorten hardhout eigenlijk uit tropische bossen, waar de hoeveelheid bomen die gekapt wordt voor veel problemen heeft gezorgd. Desalniettemin zijn veel mensen erg te spreken over de kwaliteit van het hout, of hardhout de juiste keuze voor jou is, hangt dus af van je voorkeuren maar ook van het project waaraan je wil werken.