The Alternative
Image default
Entertainment

Dit zijn de evenement trends van 2023

2022 was al een relatief normaal jaar, zeker in vergelijking met de twee jaren daarvoor. Toch is 2023 pas écht weer normaal. De coronacrisis is voorbij, afgelaste evenementen worden weer ingehaald en mensen ontmoeten elkaar weer face to face. Toch zijn de crises niet voorbij, nu er sprake is van een energiecrisis. In dit blog lees je de trends van 2023 op het gebied van evenementen. Laat het congrescentrum maar weer vol lopen!

  1. Duurzaamheid

Dit heeft uiteraard te maken met de opwarming van de aarde en de bijbehorende klimaatcrisis. Vraag jezelf af of het noodzakelijk is om sprekers en gasten uit het buitenland over te laten komen, of dat deze mensen ook dichterbij te vinden zijn.

De locatie van je evenement helpt bezoekers ook met het maken van een duurzame keuze. Wanneer je een congrescentrum midden in de stad afhuurt, zijn bezoekers sneller geneigd om met het openbaar vervoer te gaan. De auto in hartje Amsterdam parkeren in ten eerste ingewikkeld en ten tweede niet te betalen. 

 

Bovendien, een duurzaam evenement scheelt jou ook in kosten. Met de enorm hoge energieprijzen is dat toch prettig.

  1. Beleving

Dé trend op evenementengebied is beleving. Organiseer dus geen evenement waar bezoekers alleen maar in een zaaltje zitten en luisteren naar spreker. Nee, organiseer ook workships, discussies en doe dat vooral in verschillende ruimtes. Stel een gevarieerd programma op waar je bezoekers de keuze hebben wat ze mee willen maken. Je organiseert als het ware een festival met verschillende artiesten op verschillende podia.

  1. Flexibiliteit

Deze trend komt voort uit de vorige. Je bezoeker is een stuk kritischer dan een aantal jaar geleden. Het is goed mogelijk dat de bezoeker op het laatste moment besluit om wel te gaan of juist om niet te gaan. Houd er daarom rekening mee dat je je programma zo flexibel mogelijk opstelt. De bezoeker is flexibel, dus is het niet de bedoeling dat jij halsstarrig vasthoudt aan een programma.

  1. Verbinding

Voor veel mensen is een evenement een manier om mensen te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen. Zakelijke evenementen zijn per slot van rekening dé manier om te netwerken. Geef je bezoekers dus ook de tijd en mogelijkheid om dit te doen. Prop de agenda niet helemaal vol met sprekers en andere zaken, maar laat mensen lekker met elkaar babbelen. 

  1. Rust

Het nadeel van een volgepland evenement is natuurlijk het gebrek aan rust. Bouw daarom ook een aantal rustmomenten in. Je bezoekers raken zo niet overprikkeld. Is er vanwege een gebrek aan tijd geen mogelijkheid om pauzes in de lassen? Zorg er dan voor dat er plekken zijn waar bezoekers naartoe kunnen om even te ontspannen.