The Alternative
Image default
Eten en drinken

Drankspelletjes, zijn ze schadelijk voor onze jongeren in Nederland?

Steeds meer drankspelletjes onder jongeren

 

Anno 2022 is er niet een nieuwe trend maar wel een hype gaande onder jongeren die meerdere ouders zorgen baart. Jongeren, studenten, jongvolwassenen maar soms ook minder jarigen raken steeds meer verzot op drankspelletjes. Een drank spel is een simpel bordspel, kaartspel of dobbelspelletje waarbij een bepaalde hoeveelheid (sterke) drank wordt toegevoegd voor de extra spanning. Vaak is het zo dat bij een drankspel de straf is dat een speler iets moet drinken, shotten of adten.

 

Waarom worden drankspelletjes gespeeld?

De voornaamste reden voor deze bepaalde doelgroep om een drank spelletje te spelen is omdat het wat spanning brengt. De verliezer heeft bij een spel ook echt een straf en ondertussen wordt er een grappige sfeer ontwikkeld terwijl mensen alcohol consumeren. Zo worden er verschillende straffen bedacht bij verschillende spelletjes wat het soms ook wel eens te extreem kan maken. Jongeren weten soms niet hun eigen grens aan te geven bij het spelen van een drankspel waardoor er wel eens nare situaties onstaan.

 

Is het nou echt schadelijk om een drankspel te spelen?

Heel simpel, nee. Een drank spel op zich is helemaal niet schadelijk, dit is namelijk gewoon een gezelschapsspel zoals iedereen dat speelt. Het is de soort alcohol en de hoeveelheid alcohol die bepaalt of het schadelijk wordt voor jongeren om een spel te spelen. Wanneer spelers elkaar gaan pushen en over een grens gaan duwen wil het wel eens misgaan. Maar over het algemeen geld dat het spelen van een leuk drankspelletje geen enkel kwaad kan wanneer er maar leuk en verstandig wordt gespeeld. Daarnaast is een drankspel geschikter om te spelen met een biertje dan met sterke drank. Sterke drank zorgt er namelijk voor dat je erg snel dronken kan worden in hele korte tijd zonder dat je dat zelf soms door hebt.