The Alternative
Image default
Gezondheid

Gebruik van Propolis tinctuur

Sinds het begin der tijden heeft de natuur ons voorzien van een breed scala aan producten. Met de vooruitgang van de technologie zijn we nu in staat om veel gemakkelijker van de natuur te profiteren dan we miljoenen jaren daarvoor konden doen. Vóór de uitvinding van de machine moesten wij bessen met de hand plukken, maar nu kunnen wij met behulp van de machine een groot aantal bessen in één keer plukken. Onze voorouders maakten vroeger geneesmiddelen van verschillende soorten kruiden; maar dankzij de technologische vooruitgang zijn wij nu in staat geneesmiddelen te maken die vroeger ondenkbaar waren. Een voorbeeld hiervan is de propolis tinctuur, die je vandaag de dag wellicht kent vanwege de vele gezondheidsvoordelen die hij biedt. In dit artikel zullen twee van de vele voordelen van het gebruik van een dergelijke tinctuur in het bijzonder worden besproken.

Verzorgende wond

De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van propolis voor wondgenezing worden toegeschreven aan een uniek bestanddeel dat bekend staat als pinocembrine en dat in hoge concentraties in het product wordt aangetroffen. Deze chemische stof is van vitaal belang in het proces van wondgenezing omdat hij het genezingsproces versnelt. Men heeft ontdekt dat de kwaliteiten van propolis de genezing van brandwonden helpen versnellen door de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren. Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Inflammo Pharmacology werd iets soortgelijks ook ontdekt. Op basis van deze onderzoeken is bekend dat het aanbrengen van extra propolis op de wond de doeltreffendheid van de behandeling verhoogt wat het verlagen van de mestcellen betreft. Mastcellen zijn immuuncellen die de ontstekingsreactie bevorderen en de genezing van een snijwond of laesie belemmeren.

Klachten verlichten

Van topische zalven met 3% propolis is aangetoond dat ze het verschijnen van koortsblaasjes en het ongemak dat gepaard gaat met genitale herpes minimaliseren. Phytotherapy Research heeft een rapport gepubliceerd over een van de onderzoeken die tot deze conclusie hebben geleid: Volgens de bevindingen van het onderzoek kan het driemaal daags aanbrengen van propolis helpen om de pijn te verlichten. Het is ook krachtig tegen het herpesvirus in het lichaam, en het helpt het terugkeren van de symptomen te voorkomen wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. Bovendien kan, volgens een studie gepubliceerd in Phytomedicine, het gebruik van een zalf op basis van propolis op zweertjes die verband houden met genitale herpes, gunstig zijn voor de behandeling van de zweertjes. In het licht van deze gegevens kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat zalven met flavonoïden afkomstig van propolis efficiënter kunnen zijn bij het genezen van zweren die verband houden met genitale herpes dan acyclovir-zalf en een placebo bij de behandeling van zweren die verband houden met genitale herpes.