Het belang van een comfortabele rugzak

Thealternative

Zere schouders? Gespannen nek? Op wandel- en trekkingtochten verpesten ze je plezier flink. Dat hoeft niet: lees hoe je het maximale comfort uit je rugzakken kunt halen.

Alleen als een rugzak perfect past zal de rugzak comfortabel zijn om te dragen. Hier is een korte check voor rugzakken:

  • De juiste ruglengte van een rugzak helpt de schouders te ontlasten. Wanneer de rugzak is gemonteerd en geladen, moeten de lastregelingsriemen van de schouder naar de bovenkant van de rugzak terug stijgen in een hoek van 40 tot 50 graden.
  • De rugzak heupgordel moet helemaal rondom passen, waarbij het bovenste kwart over de bekkenkam moet liggen. Tip: Zorg ervoor dat er overal contact is, vooral op de achterkant. De vulling van de twee heupvleugels moet voor de navel een goede handbreedte eindigen.
  • Afhankelijk van het rugzakmodel moeten de schouderbanden tussen de schouderkroon en het schouderblad worden geplaatst. De rugzakbanden mogen niet schuren; het gehele contactoppervlak van de rugzak met het lichaam moet gewatteerd zijn. De borstriem van de rugzak zit normaal gesproken iets onder het sleutelbeen.
  • Bijna alle rugzakken hebben aluminium beugels. Deze kunnen individueel aan de rug worden aangepast, wat het draagcomfort en de belastingsoverdracht sterk verhoogt

Of de rugzak op de schouders drukt of zich als vanzelf draagt, hangt af van de juiste houding. Stel eerst de ruglengte in met een geladen rugzak. Stel hiervoor de hoogte van de schouderbanden zo in dat de banden netjes over de schouderkroon lopen. Maak dan alle riemen los en doe de rugzak weer om. Buig nu het bovenlichaam naar voren totdat de heupgordel gecentreerd is over de bovenrand van het bekkenbeen. Trek de heupgordel aan.

Pas vervolgens de positie van de riemen aan. Om dit te doen, trek de schouderbanden net genoeg aan, zodat je je niet vernauwd voelt. Draai nu de spanbanden aan die van de schouderkroon naar de bovenkant van de rugzak lopen. Idealiter vormen ze een hoek van ongeveer 45 graden. Dat doen ze niet? Vervolgens moet u het bevestigingspunt op de schouderband in de gewenste positie brengen. Sluit eindelijk de borstriem – klaar!