The Alternative
Image default
Woning en Tuin

Het verwijderen en voorkomen van schimmels op het plafond

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem. Meestal herkent u schimmel aan zwarte of grijze plekken die een muffe, aardachtige geur verspreiden. Schimmels houden van vochtige, warme ruimtes en zien er niet alleen ontsierend uit, ze zijn ook niet goed voor de gezondheid. Zeker bij schimmel in de slaapkamer, is het verstandig hier iets aan te doen.

Hoe ontstaat schimmel op het plafond

Ziet u zwarte of grijze plekken op het plafond? Dan is er waarschijnlijk sprake van schimmelvorming op het plafond. Dit komt niet door een slechte hygiëne. Schimmels zijn kleine paddestoelen. De sporen van deze schimmels zweven altijd door de lucht en komen door open ramen en deuren of zelf aan uw kleding de woning binnen. Ook al neemt u iedere dag de muren af en maakt u alles schoon, even later zitten er weer schimmelsporen op ieder oppervlakte.

Deze sporen vormen geen probleem, tenzij ze op vochtige plekken belanden waar het ook nog eens lekker warm is. Dat kan bijvoorbeeld de badkamer zijn, de (verwarmde) kelder, de bijkeuken, maar ook komt schimmel in de slaapkamer en woonkamer voor als deze niet (voldoende) geventileerd worden.

Wat doet u tegen schimmelvorming op het plafond en de muren

Heeft u schimmel op de muren of het plafond? Maak dan een mengsel van water en soda, of van water en chloor. Neem hiermee de muren en het plafond af en neem het oppervlakte daarna nog een keer af met een vochtige doek met schoon water. Gaat het om heel hardnekkige schimmel, kies dan voor een schimmelverwijderaar. Ook kunt u een specialist in schimmelbestrijding vragen de muren en plafonds te reinigen.

Houd er rekening mee dat deze oplossingen weliswaar schimmel verwijderen, maar het vaak alleen op korte termijn werkt. Beter is het om het schimmelprobleem bij de oorzaak aan te pakken en schimmel in de toekomst te voorkomen.

Hoe voorkomt u schimmel

Het voorkomen van schimmel is altijd beter dan het verwijderen van de zwarte plekken. Voorkomen doet u op onderstaande manieren, afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

  • Goede ventilatie. Zet regelmatig ramen en deuren open om goed te luchten. Is dat niet mogelijk? Kies dan voor een mechanische ventilatie.

  • Verhelp lekkages. Zijn muren of plafonds vochtig door lekkage? Spoor het lek op en laat dit repareren.

  • Voorkom optrekkend vocht. Optrekkend vocht (ook wel ‘opstijgend vocht’ genoemd) komt vooral voor in oudere woningen. Grondvocht trekt omhoog in de muren door het ontbreken van een goed vochtscherm in de fundering. Injecteren van de muren of deze onderkappen lost het probleem op.

  • Voorkom doorslaand vocht. Doorslaand vocht voorkomt u door de buitenmuren te laten impregneren met een waterafstotend middel.