The Alternative
Image default
Dienstverlening

Hoe schrijf je een condoleancebericht?

Een condoleancebericht is een manier om uw medeleven te betuigen aan een rouwende vriend of familielid na het overlijden van een dierbare. Door een briefje of briefje te sturen waarin u condoleances uitspreekt, weten ze dat u aan hen denkt in hun moeilijke tijd, wat enige troost kan bieden.

Het verzenden van een bericht kan ook een kans zijn om hulp te bieden en ondersteuning, als je in staat bent, en om gelukkige herinneringen aan hun geliefde te delen. Vaak wordt dit geregeld na het opstellen van de overlijdensakte, maar wat is een overlijdensakte? En wat heeft dit te maken met een condoleance bericht?

Aan de slag

Als je niet gewend bent om te schrijven, vooral over gevoelige onderwerpen, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen met een condoleancebericht. Probeer eerst op kladpapier te oefenen als u niet zeker weet wat u moet zeggen. 

Hieronder ziet u een ruwe lay-out van hoe uw brief of kaart kan worden besteld. Dit is een basislay-out die je zou kunnen gebruiken voor een condoleancebericht, maar er is geen vaste structuur die je moet volgen.

 1. Begin met “Beste …” Als je naar een familie schrijft, probeer dan om de naam van elk familielid op te nemen.

 2. Begin het bericht door je medeleven te betuigen. Dit is waar je hen vertelt dat je spijt hebt van hun verlies. Je kunt dit op verschillende manieren formuleren, naar eigen inzicht. Als je het niet zeker weet, kun je zeggen: “Het spijt me zo te horen over je verlies” of “Ik ben diep bedroefd om te horen over het verlies van je vader.”

 3. Noem een paar goede eigenschappen van hun geliefde. Praten over de goede eigenschappen van hun geliefde zal hen troost bieden, wetende dat ze werden gewaardeerd en geliefd. Je zou iets kunnen zeggen als: “Ik zal haar briljante gevoel voor humor en lach missen – ze was altijd het leven van het feest” of “Hij was zo aardig voor iedereen die hulp nodig had”. Als je ze niet goed kende, zou je kunnen nadenken over wat anderen over hen zeiden: ‘In alle opzichten was hij een aardige en gulle man’ of ‘Ik wou dat ik haar beter had gekend, ze leek zo opgewekt en zorgzaam. ”

 4. Deel een herinnering of verhaal over die persoon. Rouwende families kunnen veel troost vinden bij het horen van nieuwe verhalen over hun dierbaren, dus wees niet bang om dierbare herinneringen te delen, zolang ze maar gepast zijn. Het kan de eerste keer zijn dat je ze ontmoet, of de laatste keer dat je ze hebt gezien, of gewoon een moment waarop ze je echt hebben geholpen.

 5. Bied ondersteuning als je kunt. Als u de komende weken en maanden enige vorm van steun kunt en wilt bieden, kunt u dat in uw condoleancebericht zeggen. U kunt bijvoorbeeld aanbieden om te helpen met specifieke taken zoals koken, tuinieren of op kinderen passen, of u kunt gewoon zeggen: “Als u ooit wilt praten, ben ik hier.”

 6. U kunt wil de begrafenis vermelden. Als uw brief de familie vóór de begrafenis zal bereiken, wilt u misschien bevestigen of u wel of niet gaat. Als je de brief na de begrafenis schrijft, zou je kunnen zeggen wat een passend eerbetoon het was. Als u de begrafenis niet hebt bijgewoond, kunt u zich verontschuldigen door iets te zeggen als: “Accepteer alstublieft mijn verontschuldigingen voor het niet kunnen bijwonen van de begrafenis.”

 7. Teken af met een gepast bericht. Een gepaste aftekening kan zoiets zijn als “met sympathie”, “met zorgzame gedachten” of “onze oprechte sympathie”. Als je dicht bij de nabestaanden bent, is het misschien beter om je af te melden met “heel veel liefde” of “al mijn liefde”.

Andere dingen om in gedachten te houden

 • Wees niet bang om je gevoelens te uiten. Het is prima om te zeggen hoeveel je die persoon mist, of hoe geschokt je was toen hij stierf.

 • Probeer geen dingen te zeggen als “ze zijn op een betere plek” of “ze zijn bij Godver nu”. Het is het beste om de overtuigingen van de nabestaanden niet aan te nemen, omdat dit hen van streek kan maken. Je hoeft niet te proberen hun pijn te verzachten.

 • Zeg niet “Ik weet hoe het voelt” of “alles gebeurt met een reden”. Dit soort uitspraken kunnen kwetsend zijn, zelfs als je ze niet zo bedoelt.

 • Tenzij je de familie heel goed kent, blijf uit de buurt van grappen en humoristische verhalen. Het is moeilijk om de toon schriftelijk over te brengen en ze kunnen het verkeerd interpreteren als beledigend of onverschillig.

Voorbeelden van condoleanceberichten

Hieronder staan twee voorbeelden van condoleanceberichten om te helpen jij schrijft de jouwe. Deze berichten zijn niet echt en alle namen zijn verzonnen om een voorbeeld te geven. De eerste is van een goede familievriend tot een nabestaandenfamilie met jongere kinderen, de tweede is van een kennis die de overleden persoon niet goed kende.

Voorbeeld 1

“Beste Sam, James en Alice,

Ik was zo geschokt en bedroefd toen ik hoorde van het overlijden van Eleanor en al mijn gedachten zijn bij jullie. Ik vind het moeilijk om uit te drukken hoeveel we haar allemaal zullen missen.

Ellie was zo’n slimme, zelfverzekerde vrouw. Mensen gebruiken altijd de uitdrukking ‘verlicht de kamer’, maar ze bracht echt overal licht en geluk met zich mee. Ze was een van de meest zorgzame en medelevende mensen die ik ooit heb ontmoet – en ook zo’n gevoel voor humor!

Ik herinner me de eerste keer dat ik Ellie ontmoette. We zaten naast elkaar op het werk en werden meteen vrienden. Ze maakte me altijd aan het lachen zoals niemand anders dat kon en wist me altijd te kalmeren als ik een stressvolle dag had gehad.

De begrafenis was een prachtig eerbetoon aan haar leven. Ze zou dol zijn geweest op de prachtige bloemstukken. Als je Anthony spreekt, wil je me bedanken voor zo’n mooie lofrede. Ik denk dat hij Ellie’s geest en persoonlijkheid echt heeft weten vast te leggen.

Vergeet niet dat ik er altijd ben als je me nodig hebt om voor James en Alice te zorgen, ik ben meer dan blij om dat te doen. Bel me maar.

Met liefde en zorgzame gedachten, Elizabeth.”

Voorbeeld 2

“Beste Dorothy,

Alsjeblieft bied mijn oprechte deelneming aan bij het verlies van je man, Albert. Ik weet hoe diep je van hem hield en hem bewonderde; al onze gedachten zijn bij jullie.

Helaas kende ik Albert niet zo goed. We hebben elkaar een of twee keer ontmoet op het jaarlijkse midzomertuinfeest en hij leek altijd zo opgewekt en aangenaam. In alle opzichten was hij een aardige en gulle man en hij zal door velen worden gemist.

William en ik zullen aanstaande woensdag naar de begrafenis komen om onze eer te bewijzen, hoewel we helaas niet kunnen blijven voor de wake.

Nogmaals, mijn innige deelneming met uw verlies. We houden je in onze gedachten en harten.

Met medeleven,

Alison.”

 

https://uitvaartpolis-online.com/begrafenisverzekering/