Goede functionele belichting hebben tijdens het werken is belangrijk. Maar, wat is de meest functionele belichting, waar moet je op letten bij bedrijshalverlichting, hoe plaats je de verlichting en wat is de meest duurzame belichting? In dit artikel leggen we het allemaal uit.
Wat is de meest functionele belichting?Een goede belichting hebben is, zoals eerder gezegd, heel belangrijk. Maar, welke belichting kun je het beste gebruiken? De afgelopen jaren zijn veel bedrijfshallen volgehangen met TL-verlichting, maar nu zie je steeds vaker dat TL-lampen vervangen worden door LED. Dat komt onder andere omdat LED goedkoper is op de energiekosten, en het heeft minder onderhoud nodig. Daarnaast heeft LED geen schadelijke stoffen, en verlaagt het daardoor het ziekteverzuim onder de werknemers.
Waar moet je op letten bij bedrijshalverlichting?Het belangrijkste bij een bedrijfsverlichting is natuurlijk dat alle werplekken goed belicht zijn, met de juiste lichtsterkte (te fel licht kan koppijn, branderige ogen en concentratieproblemen opleveren), de juiste kleurtemperatuur (koel wit 4000 kelvin wordt aangeraden) en dat er geen schaduw is op de werkplekken.
Hoe plaats je de verlichting?Op het moment dat het bedrijfspand een hoog dak heeft, moet je en ervoor zorgen dat de belichting goed bereikbaar is om te vervangen/ schoon te maken. En dat de belichting niet te hoog hangt, waardoor je grote schaduwplekken krijgt, of dat de belichting niet sterk genoeg is. Een stappenplan maken kan hierin erg helpen: Stap 1: Maak een plattegrond, met de juiste maatvoering, van de ruimte. Plaats alle meubels in deze plattegrond. Stap 2: Teken, door middel van bijvoorbeeld cirkels, de plekken in de ruimte waar activiteit is. Geef ook aan wat voor activiteit, hierop kan het soort belichting worden aangepast. Stap 3: Plaats de hoofdverlichting, zorg hierbij dat alle plekken in de ruimte goed verlicht zijn. Stap 4: Soms is er extra of misschien juist minder licht nodig bij het uitvoeren van een activiteit, pas hierop de belichting aan. |