The Alternative
Gezondheid

Hulp bij trauma’s

Wanneer iemand een traumatische ervaring heeft meegemaakt in het verleden, kan dit voor veel klachten zorgen. De trauma blijft namelijk in iemands hoofd spoken en de angst voor herhaling is groot. Echter hoeft dit niet de enige klacht te zijn. Veel mensen raken in een depressie doordat hun gedachten zo opgeslokt worden door de negatieve gedachten. Daarnaast kan diegene last hebben van flashbacks. Bij flashbacks herleef je de gebeurtenis, op zo’n manier dat je niet meer weet dat het niet echt nog een keer gebeurt. Vandaar dat het heel lastig is hiermee te leven. 

 

Gelukkig is er ptss behandeling. Hier wordt over de trauma gepraat, over oplossingen gesproken voor de effecten die ptss heeft en soms zelfs de heftige lading van het traumatische moment zelf afgehaald. Dit kan door edmr therapie

 

Met emdr moet de cliënt het trauma herbeleven, terwijl hij ook een bewegend voorwerp van links naar rechts of geluiden van links naar rechts moet volgen. Hierdoor kan de cliënt zich niet goed concentreren op de pijn. De volgende keer dat de cliënt dan aan dit moment denkt, zal het verminderde gevoel van de edmr van kracht zijn. Wanneer dit een aantal keer gedaan wordt, kan de cliënt weer terugdenken aan het moment met minimale emotie. Wanneer dat gebeurt is, is de emdr therapie voltooid. 

 

Dit klinkt allemaal erg fijn, en dat is het ook. Er kleven echter ook negatieve effecten aan de therapie. Het terugdenken aan het trauma en het moeten herbeleven, doet voor de cliënt erg veel pijn en kost ook erg veel energie. De dagen na de therapie zullen dan ook hel zijn voor de cliënt. De emoties zijn namelijk verergerd, waardoor de patiënt zich erg somber zal voelen. Belangrijk is dan te onthouden dat dit maar voor even is, en alles op de lange termijn een stuk beter maakt. 

Voor meer info : website bezoeken