The Alternative
Image default
Auto’s en Motoren

Laadpaal kopen voor thuis: dit zijn de 3 dingen die je moet weten

Wanneer je op zoek gaat naar de beste laadpaal, krijg je doorgaans lijsten te zien die samengesteld zijn door verkopende partijen. Dat is niet zo praktisch als je wellicht denkt, want jouw persoonlijke situatie en voorkeuren spelen een bijzonder grote rol bij het bepalen wat de beste laadpaal voor jou is. Om je op weg te helpen in het doolhof van het vergelijken en uiteindelijk een laadpaal kopen, hebben we de drie belangrijke factoren onder elkaar gezet.

De drie belangrijkste factoren bij het kiezen van een laadpaal

Waar je vooral op moet letten, is het volgende:

  • Beschikbare stroomaansluiting en de laadbehoefte.
  • Features die je nodig hebt op de laadpaal.
  • Het model laadpaal dat het beste bij jouw situatie past.

Stroomaansluiting en laadbehoefte

Veel huishoudens hebben een 1-fasige aansluiting, waar de elektrische auto van nu en de toekomst graag laadt op 11 of 22 kW. Wil je je aansluiting niet om laten bouwen naar een 3-fasige aansluiting én heb je een elektrische auto met een beperkt accupakket? Dan is een laadpaal op 1 fase een prima keuze. In alle andere gevallen is het verstandiger om je aansluiting toch uit te laten breiden en een 3-fasige laadpaal te kiezen met een hogere laadcapaciteit.

Features

Nagenoeg alle laadpalen zijn tegenwoordig voorzien van uiteenlopende features. Voor thuisgebruik heb je de meeste features niet nodig, maar er zijn een aantal dingen die je waarschijnlijk wél nodig hebt of gewoon leuk vindt. Hieronder vallen wifi-verbinding zodat je op je mobiel de laadgegevens kunt zien, maar belangrijker is dynamisch laden. DLB zorgt ervoor dat je altijd optimaal kunt laden zonder het netwerk te belasten op een verkeerde of vervelende manier.

Welk model heb je nodig?

Het is altijd het beste om de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Is dat mogelijk, dan is een wallbox waarschijnlijk de beste optie. Komt de paal los langs de inrit omdat die niet op de buitenmuur kan komen, dan heb je een echte paal of een zuil nodig, omdat een wallbox niet los geplaatst kan worden.