The Alternative
Image default
Woningen

Met welke partijen krijg je te maken als je een huis wilt kopen?

Een woning aankopen is niet niks. In het kopen van een woning gaat veel tijd, energie en geld zitten. In het proces van een woning kopen krijg je te maken met verschillende partijen zoals de verkoper, de hypotheekverstrekker een taxateur en natuurlijk de makelaar et cetera. In dit artikel wordt het je duidelijk welke partijen betrokken zijn bij het aankopen van een woning en wat voor taak zei hebben in het algehele proces.

Een taxateur

Een taxateur geeft een onafhankelijk oordeel over de waarde van de woning. Een taxateur is nodig om uiteindelijk het taxatierapport op te stellen. In dit rapport staan de specificaties betreft de waarde van de woning. Een hypotheekverstrekker vereist ook een taxatierapport als jij een hypotheek wilt hebben. Op deze manier kan deze partij inschatten hoeveel risico ze lopen als ze jou geld uitlenen. Mocht jij nou in Rotterdam of in de omgeving je woning willen verkopen? Neem dan contact op met een taxateur in Rotterdam. Deze zal jouw woning taxeren, zodat jij weet hoeveel die waard is.

Een makelaar

Een makelaar is een persoon die zich voornamelijk bezig houdt met het verkopen van de woning. Een makelaar zal daarom dus de woning op verschillende kanalen aanbieden met gelikte foto’s en informatieve teksten om interesse op te wekken bij potentiële kopers.

Verder voert een makelaar ook de bezichtigingen van het huis uit. Mogelijke kopers kopen natuurlijk niet een woning nadat ze alleen een foto hebben gezien. Deze mensen willen graag kijken of het huis bevalt en hebben vaak diepgaande vragen over verschillende aspecten van een woning. Een makelaar heeft de kennis om deze vragen te beantwoorden en heeft natuurlijk de skills om een stevig verkoopverhaal te houden.

Een hypotheekverstrekker

Bijna niemand heeft zelf genoeg geld om zonder geleend geld een huis te kopen en deze dus meteen af te tikken. Om deze reden is het in de meeste gevallen nodig om een hypotheekverstrekker te zoeken. In de meeste gevallen zal dit een bank zijn. Het is aan te raden om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken. De rentes die zij willen ontvangen over de lening zijn soms verschillend. Een lage rente zal jou op den duur veel geld kunnen schelen. De focus hoeft niet altijd alleen op de rente te liggen. Verdiep je ook goed in de verschillende hypotheekvormen en kies een hypotheekverstrekker uit die aan jouw wensen voldoet.  

De notaris

Een bezoek aan de notaris komt pas aan het einde aan bod. Een notaris maakt jou officieel de eigenaar van de woning nadat de koopovereenkomst is ondertekend. Dit doet hij door de akte van levering op te stellen. Dit is het bepalende document wat jou de eigenaar van de woning maakt. Nadat deze door zowel de koper en de notaris is ondertekend, dan pas krijg je van de verkoper de sleutels overhandigd.