The Alternative
Image default
Zakelijk

Taxatiewaarde lager dan de koopsom

Wat kan er allemaal gebeuren als het taxatierapport lager is dan het bedrag waarvoor je het huis gekocht hebt?  Dit probleem treed meestal op na het bieden en tijdens de hypotheekaanvraag. De bank wil de taxatiewaarde weten en die komt pas veel later in het koopproces. Wat gebeurd er bij een lager taxatierapport?

Lagere taxatie betekent méér eigen geld

Jouw maximale hypotheek is nooit hoger dan 100% van de marktwaarde. Ook wel taxatiewaarde genoemd. Als jij er dus vanuit gaat dat de vraagprijs tevens de taxatiewaarde is dan kan je een probleem hebben. Je dient dit op te lossen met:

  1. Eigen geld, of
  2. Overwaarde

Heb je te weinig eigen geld of geen overwaarde dan is er een serieus probleem. Je kan wel een afwijzing krijgen maar je hebt ook tussen de € 3000. En de € 7.000,- aan kosten.

Voorbeeld van te hoog bieden tegenover taxatie

Huis staat te koop voor € 500.000,-. Zoals de norm is bied je € 65.000,- hoger dan de vraagprijs om een kans te maken.  Een bod dus van € 565.000,-. Op inkomen kan je € 750.000,- lenen. Het huis is je gegund en je laat een taxatierapport maken. Deze is nodig voor de bank.

Nu blijkt de taxatie lager te zijn dan het bod, namelijk € 450.000,-. Wat zijn de consequenties van een lagere taxatiewaarde dan de koopsom?  Omdat er € 565.000,- geboden is en de taxatie bedraagt € 450.000,- zal er € 115.000,- eigen geld benodigd zijn.

Taxatie is de maximale hypotheek

Taxatiewaarde bedraagt de maximale hypotheek die je krijgt. Je ziet dat het hypotheekbedrag op inkomen niet meer telt als de taxatiewaarde lager is.

Overbieden kansloos als je marktwaarde niet weet

Weet je niet de marktwaarde dan is het risico wel heel erg groot om te overbieden op een huis. Hoger bod uitbrengen dan de vraagprijs kan alleen als je de marktwaarde weet.

Juiste koopsom weten?

Je wil natuurlijk het liefste weten wat anderen hebben geboden. Wil jij uitsluitend de marktwaarde bieden dan is dat onmogelijk. Ondanks dat zojuist bekend is geworden dat er jaarlijks 100.000 huizen worden gebouwd.

Door te kort aan huizen zal het de komende 6 jaar nog lastig zijn om te kunnen kopen. Daarna verwacht ik wel dat de taxatiewaarde dichter bij de koopsom zal zijn zodat je minder eigen geld nodig hebt. Dat betekend niet dat de woningwaarde daalt. Heb je dus nu al een te kort aan inkomen?

Huis kopen van ouders

Het ouderlijk huis kopen kan de oplossing zijn als het inkomen en het eigen geld te weinig is. Omdat ouders veel overwaarde hebben kunnen ze de woning goedkoper aanbieden aan eigen kind. De taxatiewaarde zal dan hoger zijn dan de koopsom.

Dit betekend dat er sowieso geen eigen geld nodig is. Lex van de Straat van Lexwonen.nl regelt de hypotheek dan inclusief alle kosten. Totale kosten koper kan je dan meefinancieren.

Hoeveel mogen ouders de woning goedkoper verkopen?

Verkopen ouders de woning tot aan de WOZ-waarde dan vindt de fiscus dat goed. Alles onder deze waarde moet schenkbelasting over betaald worden. Uitzondering is als de ouders het kind een eenmalige schenking doen voer de woning.

Concreet betekend dat dat ze de woning € 106.000,- onder de WOZ-waarde mogen verkopen. WOZ-waarde is veel lager dan de taxatiewaarde, je begrijpt dat je dan ook nog eens een lagere hypotheekrente krijgt van de bank.

De hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde is dermate laag dat de bank weinig risico heeft. Laat Lexwonen eens berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Zowel op inkomen als op marktwaarde wordt getoetst. Voorkom dat een lage taxatiewaarde een probleem wordt.