The Alternative
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende soorten sauna's

Je staat er eigenlijk nooit echt bij stil dat je meerdere soorten sauna’s hebt. Ook kun je ervoor kiezen om een sauna te laten bouwen in je huis. Het kost natuurlijk wel wat, maar misschien is het wel helemaal je ding. Het is dan wel handig als je weet waar je ondere andere uit kan kiezen.

Finse sauna

Om te beginnen heb je FInse sauna en dit is een traditionele, droge sauna. De sauna wordt verwarmd door een speciaal soort kachel. Er zijn hiervoor twee soorten kachels beschikbaar en dus ook twee waar je uit kunt kiezen: elektrisch en houtgestookt. Het ligt er maar net aan wat jij wilt. Qua kwaliteit zal het over het algemeen niet veel van elkaar verschillen. Finse sauna’s geven erg snel warmte. Er wordt dus aangeraden om er niet langer dan 15 minuten in te blijven en een saunahanddoek mee te nemen. Korter mag natuurlijk wel altijd en daar kun je helemaal zelf voor kiezen. Vaak kun je van te voren ook een time aanzetten. 

 

Bio-sauna

De bio-sauna wordt ook wel vaak combi-sauna of vocht sauna genoemd. Deze is te vergelijken met de Finse sauna, want de verwarming gebeurt ook door middel van een kachel. Alleen hierbij zit een gecontroleerd waterreservoir. Het water in het reservoir gaat langzaam verdampen, waardoor de vochtigheidsgraad in de sauna hoger wordt. Dit zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur. De sauna-ervaring wordt hierdoor misschien wat zwaarder. De officiële regel is hierbij dat de temperatuur en vochtigheidsgraad opgeteld ongeveer 100 moeten zijn. Niet hoger. 

 

Stoomsauna

Stoomsauna’s worden simpelweg verwarmd door het gebruik van warme stoom. Een lagere temperatuur wordt gecompenseerd met een hoge vochtigheidsgraad. Je kunt daarbij een ontspannend effect aan het stoombad toevoegen. Denk hierbij aan onder andere eucalyptus voor het vrijmaken van de luchtwegen in je lichaam of de meeste gaan voor een ontspannende lavendelgeur. Het is daarom een echte aanrader voor mensen met ademhalingsproblemen. Een stoomsauna zorgt voor de juiste hoeveelheid ontspanning die je nodig hebt. Door tussen de 10 en 20 minuten in deze ruimte te zitten of liggen, gaan de huidporiën open staan en zal het vuil, doordat je begint te zweten, naar buiten worden gedreven. 

 

Infraroodsauna

Infraroodsauna’s zijn de laatste en zijn ook anders dan de traditionele sauna’s die je gewend bent. Via infraroodstralers wordt de warmte op de huid gestraald. Infraroodsauna’s worden vaak maar rond de 50 tot 60°C. Voor sauna’s zijn er in principe twee soorten stralers beschikbaar: lange golf stralers en full spectrum stralers. Door te transpireren in deze ruimte kan het lichaam op een natuurlijke manier genezen, gezond blijven en ook nog eens ontgiften. De ontgiftende werking van een infraroodcabine is 7 tot 10 keer sterker dan bij een normale sauna. Het verzacht rug- of nekpijn en artritis met de therapeutische warmte van de infraroodcabine. 

 

 

Er is dus voor iedereen wat wils. Ga goed na wat jouw lichaam precies nodig heeft en het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je een eigen sauna laat bouwen. Het kan ook goede informatie zijn voor als je eens langs gaat voor een behandeling. je weet dan precies wat je ervan kan verwachten en wat je zou willen ondergaan. Wat het beste helpt, is consistentie. Denk dus niet dat je na een enkele behandeling al je hele lichaam hebt gereinigd. Dit moet je vaker herhalen en dan zal je echt resultaat zien.

 

https://saunahanddoek.nl/