The Alternative
Image default
Woningen

Verzilveren door mede-eigenaar te zoeken

U heeft overwaarde op de woning en u wil graag een vakantiehuis kopen en eventueel verhuren. Een verzilverhypotheek wil eigenlijk half Nederland. De overwaarde verzilveren en bij de bank wat geld lenen. Door de relatief hoge hypotheekrente is het niet aantrekkelijk om € 300.000,- te gaan verzilveren. Het kost u maandelijks veel geld.   Er is een goed alternatief om uw overwaarde te verzilveren

Mede-eigenaar laten inkopen in uw huis

De huidige generatie kan lastig een woning kopen. Wellicht heeft u een eigenkind of ander familielid die nog een woning zoekt. U mag iemand anders laten inkopen in uw woning. Even een klein stukje hypotheekkennis. Op een huis mag een hypotheek rusten van maximaal de waarde die een taxateur aan de woning geeft. Men noemt dat taxatiewaarde.

U heeft bijvoorbeeld in 2014 een huis gekocht voor € 220.000,-. Uw hypotheek bedraagt nu nog € 156.000,-. De waarde van de woning is gestegen tot € 450.000,-. Omdat de hypotheeklast op de woning slechts € 156.000,- bedraagt mag uw eigen kind of wie dan ook tot de helft van de taxatiewaarde zich inkopen.

U leent dan geen geld maar u krijgt dan van de inkoper een bedrag overgemaakt van € 225.000,-. Zij wordt dan wel mede-eigenaar van uw huis maar u krijgt daar veel geld voor terug. Wellicht wilt u zelf aan de Costa gaan wonen en kan uw eigen kind of familie later zelf de woning in zijn geheel kopen. Een verzilverhypotheek waarbij zich iemand inkoopt in uw eigen woning kan omdat onze geldverstrekker hypotheken met familie of vreemden accepteert.

Verzilveren door inkomen kan niet via uw eigen bank

Het verzilveren van de overwaarde middels inkopen familie zal uw eigen bank niet doen. Wij weten dat Lexwonen hypotheken doet tot 4 personen. Vaak ook overwaarde verzilveren middels verzilverhypotheek en dan een vakantiehuis kopen. Vaak gaan mensen die van de overwaarde een vakantiewoning kopen na een paar jaar de woning zelf betrekken. Dit omdat hun eigenwoning zoveel meer waard is geworden dat deze wordt verkocht aan de mede-inwoner of aan iemand anders.

Overwaarde verzilveren en de fiscus

Paar zaken zijn belangrijk om te weten. Gaat u uw overwaarde verzilveren en gaat u dat geld niet gebruiken om uw huidige hypotheeksom mee te verlagen? U mag geen hypotheekrente meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Het is belangrijk dat u altijd vooraf met een notaris en of fiscalist overlegt. Het verzilveren door inwoning is een beter alternatief omdat uw maandlasten niet omhoog schieten.

Omdat u moet oversluiten naar de zelfde bank als de mede-inwoner kan het zijn dat u nu een hogere rente betaald. U zal dus nooit exact dezelfde maandlasten houden. Wel gaat u huurinkomsten hebben wat natuurlijk prettig is. Een verzilverhypotheek moet bij u passen laat u goed informeren door de notaris.