The Alternative
Image default
Zakelijke dienstverlening

Voldoet uw administratie aan de eisen?

Wanneer de belastingdienst vraagt naar uw administratie, kan u dan een eenvoudig overzicht presenteren of moet u alle documenten nog bij elkaar zoeken? Het is van belang dat iedere zelfstandige en bedrijf op ieder moment kan laten zien hoe het bedrijf ervoor staat. Voldoet het niet aan de eisen? Dan kan het vervelende consequenties opleveren. Zo kan het zijn dat u bepaalde fiscale voordelen misloopt. Ook is het mogelijk om een boete te ontvangen wanneer u uw administratie niet op orde heeft. Een administratiekantoor uit Apeldoorn kan u hierbij helpen.

Welke documenten moet u bewaren?

Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden vergt veel tijd en is niet altijd even aangenaam. Maar het op orde hebben van uw administratie voorkomt een hoop problemen. U bent natuurlijk vrij in hoe u de administratie bijhoudt. Zolang de vereiste informatie snel weer te vinden is. Welke informatie moet uw administratie bevatten en hoe lang moet u deze bewaren? Hieronder vindt u een kort overzicht:

  • Jaarrekeningen – Vanaf de opgestelde datum,7 jaar bewaren
  • Algemene administratie – Vanaf 1 januari na opstelling, 7 jaar bewaren
  • Winst- en verliesrekening – Vanaf de opgestelde datum, 7 jaar bewaren
  • Btw-facturen – Vanaf het moment van opstellen of ontvangen, 7 jaar bewaren
  • Loonadministratie – Vanaf einde kalenderjaar, 5 jaar bewaren
  • Administratie na ontbinding rechtspersoon – Na ontbinding, 7 jaar bewaren
  • Onroerend goed – Vanaf op jaar ingebruikneming, 9 jaar bewaren
  • Dividendnota’s – Na opstellen, 5 jaar bewaren
  • Subsidie administratie – Vanaf datum opstellen, 7 jaar bewaren

Waar moet uw administratie aan voldoen?

Wat u moet bijhouden staat niet in de wet vastgelegd. Maar er zijn wel enkele voorwaarden waaraan uw administratie moet voldoen, namelijk:

  1. Uw rechten en verplichtingen moet duidelijk zijn. Dit houdt in dat u alle contracten, overeenkomsten, oprichtingsstatuten, jaarverslagen en vergaderstukken kunt laten zien.
  2. Alle gegevens die nodig zijn voor de belastingheffing. Denk hierbij aan een grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, facturen, kassabonnen, maar ook het mailverkeer.
  3. Winst- en verliesrekening – Vanaf de opgestelde datum, 7 jaar bewaren
  4. Btw-facturen – Vanaf het moment van opstellen of ontvangen, 7 jaar bewaren

Hoe u deze administratie invult, dat bepaalt u zelf. Zolang het maar op ieder moment benaderbaar is. Gooi uw administratie niet te snel weg. Kijk naar de bewaarplicht en de daaraan verbonden termijn. U kunt er ook voor kiezen om uw administratie bij te laten houden door een Boekhouder Apeldoorn. Zo weet u zeker dat uw administratie op orde is en voorkomt u problemen met de belastingdienst.

https://www.hogeboom-administratie.nl/