The Alternative
Image default
Woning en Tuin

Waarom een houtkachel in huis?

Naast de warmte die een houtkachel geeft, maakt het vuur het ook gezellig. Er is niets beter dan het knisperende geluid van een houtvuur in je woonkamer. Een alternatief voor houtvuur zijn RUF briketten. Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar, dus er is altijd wel een geschikte houtkachel te vinden voor jouw huis. 

Waarom een open haard tof is in huis

Laten we eerst praten over waarom een open haard zo speciaal is. Het is een echte eyecatcher die je een gevoel van vroeger geeft. Het knisperende geluid van het hout. Je eerste keer haardhout kopen, de lekkere geur en de gezellige warmte zorgen ervoor dat je helemaal tot rust kunt komen. Het zorgt voor een romantische en fijne sfeer die je niet bij andere haarden ervaart. En het beste is dat de warmte direct naar jouw kamer komt. 

Welke haard voor bij jou in huis?

Als je niet zeker weet of je een houthaard/houtkachel of een gashaard moet kiezen, hangt de beste keuze af van jouw persoonlijke situatie en wat jij leuk vindt. Over het algemeen hebben gashaarden een rendement van ongeveer 85% of hoger, terwijl houthaarden enige verschillen in rendement hebben. Er zijn echter ook houtkachels met een hoog rendement die vergelijkbare prestaties leveren. Je kunt alle voor- en nadelen vergelijken online. Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om na te denken over welke brandstof je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld genoeg ruimte om hout op te slaan en vind je het leuk om de haard of kachel aan te steken? Dan is een houthaard of houtkachel de juiste keuze voor jou.

Onderhoud voor je haard

In Nederland zijn er ongeveer 1,3 miljoen houtgestookte installaties, waarvan ongeveer een miljoen echt worden gebruikt. Uit informatie van het NHK, de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, blijkt dat veel van deze installaties niet voldoen aan strengere eisen die nodig zijn om de gezondheidseffecten te verminderen. Bijvoorbeeld, 75% van de inzethaarden en 68% van de vrijstaande kachels zijn ouder dan 15 jaar! Oudere kachels, die ouder zijn dan 10 jaar, veroorzaken veel meer vervuiling dan nieuwe kachels. 

Een alternatief op een open haard

Een inzethaard is een haard die helemaal dicht is, waardoor er veel minder rook naar buiten komt. Dat betekent dat je minder werk hoeft te doen om de haard schoon te maken. Naast het feit dat het makkelijker is om te stoken, is een inzethaard ook goed voor het milieu en de omgeving. Omdat de haard dicht is, hoef je je geen zorgen te maken als je even weg moet of eerder naar bed wilt voordat het vuur helemaal gedoofd is. Dit is handig als je weinig tijd hebt en graag duurzaam wilt zijn.