The Alternative
Image default
Vervoer en transport

Wat de reden ook is om een aanhanger te huren, u kunt terecht bij JobCar in Etten-Leur!

Mag iedereen een gesloten of open aanhanger huren of heb je een speciaal rijbewijs nodig? Zijn er restricties wat betreft het gewicht van de lading? Moet het trekkende voertuig aan bepaalde eisen voldoen? Het JobCar-team krijgt regelmatig dit soort vragen betreffende het huren van een aanhanger en wetgeving. Wij proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Rijbewijsregels

Om met een aanhanger te mogen rijden heeft u rijbewijs B, BE of B+ nodig. Met het B-rijbewijs (het algemene autorijbewijs) mag u een aanhanger met een maximaal leeggewicht + laadvermogen van 750 kilogram achter uw personenauto bevestigen. U mag met een aanhangwagen van boven de 750 kilogram rijden als de auto en aanhanger samen (leeggewicht + laadvermogen) niet meer zijn dan 3500 kilogram. Bent u in het bezit van het B+ rijbewijs (code 96)? Het is toegestaan om een aanhanger te trekken waarbij het gewicht van de auto en aanhanger opgeteld (leeggewicht + laadvermogen) niet meer zijn dan 4250 kilogram. Bestuurders met een BE rijbewijs mogen met een aanhanger de weg op die (leeggewicht + laadvermogen) maximaal 3500 kilogram weegt. In bepaalde gevallen mag het gewicht boven de 3500 kilogram uitkomen. Het gewicht van de trekkende personenauto speelt ook mee. Als u niet weet hoeveel uw auto weegt, kunt u dat chechen via de kentekencheck tool op de site van de Rijksdienst voor het wegverkeer, de RDW: https://ovi.rdw.nl/default.aspx.

Toegestane maximale massa

Het leeggewicht + laadvermogen samen vormen de zogenoemde toegestane maximale massa. Een voorbeeld. De toegestane maximale massa van een aanhangwagen is vastgesteld op 750 kilogram. Het leeggewicht van diezelfde aanhanger betreft 200 kilogram. Hieruit kunnen we concluderen dat de aanhanger een laadvermogen heeft van 750 kilogram – 200 kilogram = 550 kilogram. De toegestane maximale massa staat altijd vermeld op de aanhangwagen. Op het kentekenbewijs van de personenauto staat vermeld welk gewicht voortgetrokken mag worden en wat het leeggewicht + laadvermogen van de wagen is.

Heeft u vragen over de verschillende modellen aanhanger van JobCar, bijvoorbeeld de kiepaanhanger of autoambulance? De JobCar klantenservice is bereikbaar per mail en telefoon: info@jobcar.nl en 076 – 50 20 502.

https://www.jobcar.nl/