The Alternative
Image default
Auto’s en Motoren

Wat gebeurt er als je een middendemper verwijderd?

Als je een autoliefhebber bent, kan het je wel eens in je hoofd zijn opgekomen om je middendemper te verwijderen. In de eerste plaats om de prestaties van de auto te verbeteren, maar ook om het uitlaatgeluid te versterken. Maar voordat je deze stap overweegt, is het belangrijk om te weten hoe deze handeling je auto kan beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op wat er gebeurt als je een middendemper verwijdert.

Allereerst, wat doet een middendemper? De middendemper is een geluiddemper in de uitlaat tussen de katalysator en de uitlaatpijp. Zonder deze demper zal het geluid van de uitlaat veel harder worden. Het is dus logisch dat je het gevoel hebt dat je auto veel agressiever klinkt nadat je de middendemper verwijderd hebt. Maar dit is niet alles. Doordat er minder dingen zijn die het uitlaatgeluid tegenhouden, zal het ook meer (schadelijk) geluid maken. Vandaar dat dit verwijderen van een middendemper illegaal is in Nederland en dat de APK-keuring niet meer gehaald kan worden met een auto zonder middendemper.

Ten tweede, met of zonder middendemper zal de prestatie van de auto hetzelfde zijn. De motor zal niet meer kracht produceren doordat de middendemper is verwijderd. U zult echter wel een verandering voelen in de manier waarop de motor zijn kracht afgeeft. Dit komt doordat bij het verwijderen van de middendemper meer uitlaatgassen sneller en met minder tegenwerking uit de uitlaat kunnen stromen. Dit kan leiden totjes slippende koppelingen bij het wisselen van versnellingen en een verandering in hoe de motor vermogen levert. Conclusie: voor de prestaties van de auto heb je geen middendemper nodig, maar het verwijderen ervan kan wel leidden tot een verandering in de rijervaring.

Bovendien kan het verwijderen van de middendemper leiden tot een toename in de uitstoot van giftige stoffen. Een middendemper is ontworpen om de uitlaatgassen zodanig te temperen dat er minder schadelijke gassen in de atmosfeer terechtkomen. Wanneer deze demper wordt verwijderd, heeft de auto de neiging om grotere hoeveelheden schadelijke stoffen uit te stoten, waaronder stikstofoxiden, koolwaterstoffen en fijnstof. Met name bij oudere auto’s waarvan het emissiesysteem aan vervanging toe is, kan het verwijderen van de middendemper ernstige luchtkwaliteitsproblemen veroorzaken.

Vanuit de positieve kant gezien kunt u wel een beter geluid krijgen. Een luide uitlaat kan geweldig zijn voor het auto enthousiastelingen clubgevoel – het maakt je auto stoerder en kan je volwassener doen lijken. Sommige fabrikanten stellen daarom ook sportuitlaten beschikbaar of make-to-order uitlaten. Hoewel deze producten prijzig kunnen zijn, garanderen ze wel dat de kwaliteitsnormen worden gehandhaafd.

Middendemper delete zorgt ervoor dat uw auto luider en agressiever klinkt. Hoewel het kan bijdragen aan de rijervaring, kan het ook zorgen voor een toename van schadelijke uitlaatgassen in de atmosfeer. Als u echt op zoek bent naar een luider uitlaatgeluid, overweeg dan om een ​​sportuitlaat aan te schaffen die de geluidskwaliteit verhoogt zonder de milieu- of prestatieaspecten van de auto te schaden. Let op, het verwijderen van de middendemper kan leiden tot een afkeuring van de APK-keuring. Kortom, het is belangrijk dat u nadenkt over waarom u de middendemper wilt verwijderen en de mogelijke gevolgen afweegt alvorens u overgaat tot actie.

https://dvcustoms.nl/demper-delete/