The Alternative
Beauty en verzorging

Welke middelen worden er gebruikt bij puistjes en acne?

Voor als je middeltjes of crèmes tegen de acne wilt gebruiken, zijn hier een paar belangrijke voorbeelden.

Allereerst kun je gebruik maken van benzoylperoxide gel. Vaak doordat de buitenste huidlaag te snel groeit, raken de poriën in de huid verstopt, waardoor acne ontstaat. Benzoylperoxide gel zorgt ervoor dat de buitenste huidlaag weker wordt en vermindert ook overmatige groei van deze huidlaag. Zo voorkomt deze gel dat de poriën gaan verstoppen en je puistjes krijgt. Ook doodt het meestal de acnebacterie, waardoor de puistjes en pukkels dus afnemen.

Als deze gel niet goed zou werken, kan er ook nog een lotion of gel met antibiotica op de huid worden toegepast. Dit zal de groei van de acnebacterie op de huid remmen en zo zal het ontstaan van puistjes afnemen. Voorbeelden van deze lotions of gels zijn clindamycine en erythromycine.

Daarnaast wordt er voor het behandelen van acne ook wel eens gebruik gemaakt van antischimmelmiddelen. Eigenlijk altijd worden deze in combinatie met andere middeltjes tegen acne gebruikt. Een voorbeeld hiervan is miconazol op de huid.

Hoewel er soms gezegd wordt dat de anticonceptie zorgt voor meer puistjes, is gebleken dat het ook de afgifte van het mannelijke geslachtshormoon, androgeen, kan remmen, waardoor de acne vermindert. Er zijn meerdere soorten anticonceptie die hiervoor gebruikt kunnen worden, maar meestal wordt de eenfase combinatie, de lichte sub-50, gebruikt.

Soms wordt er ook retinoïden gebruikt om acne te verminderen. Deze beïnvloeden de rijping en de groei van huidcellen. Hierdoor laten de huidcellen los en hopen ze zich ook niet op in de poriën. Op deze manier raken de poriën minder snel verstopt. Ook remmen retinoïden ontstekingen en verminderen ze de talgproductie. Wel een nadeel hieraan is dat ze niet door zwangere vrouwen kunnen worden gebruikt, omdat dat schadelijk kan zijn. Eigenlijk worden deze middeltjes alleen gebruikt als andere echt niet goed werken. Verder staat er meer beschreven in het e-book van AcneShop.nl.

https://www.thealternative.nl/beauty-en-verzorging/