The Alternative
Image default
Aanbiedingen

Zwangerschapskussens En Waarom Je Deze Nodig Hebt – 2022

Je hebt heel wat energie nodig als je in verwachting bent. Er groeit tenslotte een baby in die prachtige bult. Maar net wanneer je rust het hardst nodig hebt, kan het moeilijk zijn om die te vinden – vooral in het tweede en derde trimester, wanneer het vinden van de perfecte slaaphouding een grotere uitdaging wordt. Lekker tegen een zwangerschapskussen aankruipen kan het verschil maken.

Voor meer informatie over een zwangerschapskussen, lees hieronder verder. 

 

Waarom hebt u een zwangerschapskussen nodig?

Helaas voor rug- en buikslapers is zijslapen het beste tijdens de zwangerschap. Slapen op de buik is om voor de hand liggende redenen uit den boze – slapen op een schoppende strandbal is niet bepaald ontspannend. Maar rugslapen is ook af te raden omdat het een belangrijke ader kan samendrukken die bloed naar je baby brengt.

 

Dat betekent dat zijslapen de enige optie is als je verder in de zwangerschap bent, maar je groeiende bult zal ook meer druk uitoefenen op je heupen en rug – en dat is waar een zwangerschapskussen van pas komt. Deze kussens geven steun op verschillende plaatsen op uw lichaam: sommige op uw rug, andere op uw knieën, nog andere alleen op uw buik en nog andere op al deze plaatsen. Als je er een gebruikt, kun je ’s avonds comfortabeler naar bed gaan en pijn ’s ochtends voorkomen.

 

Wat moet u in een zwangerschapskussen zoeken?

Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten zwangerschapskussens op de markt, met verschillende vormen, maten, materialen en contouren. Van U-vormige zwangerschapskussens tot C-vormige zwangerschapskussens, elk biedt iets unieks dat gunstig kan zijn voor de slaap tijdens de zwangerschap. Dit zal afhangen van uw voorkeuren, maar er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van een zwangerschapslichaamskussen.

 

  • Grootte: Zwangerschapskussens kunnen variëren van een wig die niet groter is dan een standaard kussen tot een U-vormig lichaamskussen dat je voor en achter omhelst. Hoeveel ruimte u bereid bent op te geven in bed is aan u (en misschien uw partner), maar het is zeker iets om over na te denken voordat u tot aanschaf overgaat.

  • Vorm: Sommige kussens buigen onder je hoofd en tussen je knieën, terwijl andere parallel aan je lichaam lopen. Andere zwangerschapskussens hebben een kuil die uw bult omsluit. Afhankelijk van waar u zich ongemakkelijk voelt, kan de ene optie zinvoller zijn dan de andere. Er is nog een andere factor waarmee u rekening moet houden: Als je ’s nachts vaak op een andere kant slaapt (en van plan bent dat te blijven doen, zelfs als je bult het moeilijk maakt), kun je kiezen voor een U-vormig kussen dat je niet telkens hoeft aan te passen als je beweegt.

  • Materiaal: Als je het warm hebt, kies je misschien liever voor een katoenen hoes dan een hoes van polyester, dat minder goed ademt. 

 

Naast een zwangerschapskussen kunt u ook kiezen voor een voedingskussen 

Wat is het verschil tussen een zwangerschapskussen en een borstvoedingskussen?

Als u zwanger bent, denkt u er misschien over om de lichaamspijnen te verlichten met een zwangerschapskussen. Als u een nieuwe moeder bent, denkt u misschien aan de voordelen van een borstvoedingskussen.

 

Voedingskussen

Het borstvoedingskussen is een mini-versie van het zwangerschapskussen. Het is zowel korter als smaller van formaat en kan gemakkelijk worden meegenomen buitenshuis. De lichamen van moeders en baby’s hebben verschillende maten, dus heb je een ondersteuning nodig die flexibel is en zich aanpast aan jou en je baby. Het kussen wordt geleverd met een hoes die u kunt afnemen en wassen. Het kussen is gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen.

 

Wanneer u een voedingskussen aanschaft kan deze heel goed samengaan met een borstkolf. Nog niet bekend met een borstkolf? Hieronder hebben we 7 tips. 

 

Borstvoeding en afkolven: 7 tips voor succes

Borstvoeding geven is een verbintenis. Als u kolft, volg dan eenvoudige tips om uw melktoevoer op peil te houden, van vaak kolven tot voldoende drinken.

 

Borstvoeding is gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe vaker u uw baby borstvoeding geeft – of kolft terwijl u niet bij uw baby bent – hoe meer melk uw borsten zullen produceren. Overweeg deze tips voor succesvol afkolven.

 

1. Ontspan

Stress kan het natuurlijke vermogen van uw lichaam om moedermelk af te geven belemmeren. Zoek een rustige plek om te kolven. Het kan helpen om uw borsten te masseren of warme kompressen te gebruiken. Misschien wilt u aan uw baby denken, naar een foto van uw baby kijken of naar ontspannende muziek luisteren.

 

2. Kolf vaak en effectief

Hoe vaker u kolft, hoe meer melk u produceert. Als u voltijds werkt, probeer dan tijdens de werkdag om de paar uur 15 minuten te kolven. Als u kunt, kolf dan beide borsten tegelijk. Met een dubbele borstkolf stimuleert u de melkproductie en halveert u de tijd die u nodig hebt om af te kolven. Zachtjes op uw borsten drukken tijdens het kolven kan helpen om ze leeg te kolven.

 3. Wanneer u bij uw baby bent, geef dan borstvoeding op verzoek

Hoe meer borstvoeding u uw baby geeft als u samen bent, hoe meer melk u produceert als u kolft. Afhankelijk van je schema kun je proberen ’s avonds, ’s ochtends vroeg of in het weekend vaker borstvoeding te geven. Als u een voorspelbaar schema hebt, kunt u de verzorgers van uw baby vragen om uw baby niet te voeden tijdens het laatste uur van de verzorging – zodat u uw baby borstvoeding kunt geven zodra u aankomt.

 

4. Vermijd of beperk flesvoeding

Als u flesvoeding geeft, heeft uw baby minder behoefte aan moedermelk, waardoor uw melkproductie daalt. Om uw melkvoorraad op peil te houden, is het belangrijk om af te kolven wanneer uw baby flesvoeding of afgekolfde borstvoeding krijgt.

 

Hoe meer borstvoeding u uw baby geeft of hoe meer u afkolft als u niet samen bent, hoe meer melk u produceert. U kunt ook extra melk afkolven – na of tussen de borstvoedingssessies – en deze invriezen voor later gebruik.

 

5. Drink voldoende vloeistoffen

Water, sap en melk kunnen u helpen gehydrateerd te blijven. Beperk echter frisdrank, koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Te veel cafeïne kan leiden tot prikkelbaarheid of kan de slaap van uw baby verstoren. Als u af en toe alcohol drinkt, vermijd dan borstvoeding tot twee uur erna.

 

6. Rook niet

Roken kan uw melktoevoer verminderen, maar ook de smaak van uw melk veranderen en de slaap van uw baby verstoren.

 

Ook passief roken is een probleem. Meeroken verhoogt het risico op wiegendood en aandoeningen aan de luchtwegen. Als u rookt, vraag uw arts dan naar mogelijkheden om u te helpen met stoppen. Vermijd in de tussentijd roken vlak voor of tijdens een voeding.

 

7. Zorg goed voor uzelf

Eet gezond, met veel fruit, groenten en volle granen. Neem lichaamsbeweging op in uw dagelijkse routine. Slaap wanneer de baby slaapt – en wees niet bang om hulp te vragen als u die nodig hebt.

 

Overweeg ook uw anticonceptiemogelijkheden. Borstvoeding op zich is geen betrouwbare vorm van anticonceptie, en anticonceptiepillen die oestrogeen bevatten, kunnen de melkproductie verstoren. Als je borstvoeding geeft, wil je misschien een hoesje of andere vormen van anticonceptie gebruiken.

 

Borstvoeding geven is een verplichting en je inspanningen om je melkproductie op peil te houden zijn prijzenswaardig. Als je moeite hebt om je melk op peil te houden of als je bang bent dat je niet genoeg melk produceert, vraag dan je arts of lactatiekundige om andere suggesties.