The Alternative
Aanbiedingen

Aanhangwagennet

Wanneer met een beladen aanhangwagen gaat rijden ben je verplicht deze lading te zekeren. Dit kan je het beste doen met een aanhangwagennet. Want wanneer je gebruik maakt van een aanhangernet dek je in één keer de hele lading af. 

Alle netten worden gemaakt van sterke materialen en zijn uitermate geschikt voor professioneel gebruik.   

Is een aanhangwagennet verplicht?

Een net voeren is niet verplicht. Het is wel verplicht de lading te zekeren. Het advies is wel om voor de zekerheid een net te voeren.  Zeker bij een losse lading. Bij bijvoorbeeld houtsnippers of grind is een aanhangwagennet wel verplicht. 

Wat is het verschil tussen de maas en gaasnetten

De aanhangwagennetten zijn onderverdeeld in twee verschillende soorten netten. Dit zijn de maasnetten en de gaasnetten. Beide netten worden voor dezelfde doeleinden gebruikt maar zijn geschikt voor andere voorwerpen. De maasnetten hebben een maaswijdte van 45 mm en de gaasnetten zijn alleen luchtdoorlatend. 

Een maasnet herken je de dus aan de maaswijdte. 

Het groene maasnet

De maasnetten zijn gemaakt van een soepel PP materiaal. Maasnetten zijn wijdmazig en hebben een wijdte van 45 mm. Dit maakt deze netten geschikt om grove materialen te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan groenafval.

Zwarte gaasnetten

De van PE materiaal gemaakte gaasnetten zijn gemaakt om fijne materialen te kunnen vervoeren. Omdat de gaasnetten UV bestendig zijn hebben deze een lange levensduur en niet zomaar stuk gaan. De netten zijn uitgerust met een dikke zoomrand waarin bevestigingsogen zitten. Ook loopt het elastiek hier langs. Hierdoor kan het net gemakkelijk aan de aanhangwagen vastgezet worden. 

Andere manieren om je lading af te dekken

Natuurlijk zijn er andere manieren waarop je een lading kan zekeren. Denk bijvoorbeeld aan een afdekzeil. Met een afdekzeil kan je een lading droog vervoeren, of een hele fijne lading veilig afdekken. 

Wil je bijvoorbeeld een kast vervoeren, dan heeft het niet veel zin om een net over de kast de doen. Je kunt dan veel beter de kast vast maken met spanbanden. 

Wetgeving lading zekeren

Zoals je nu al weet is het zekeren van een lading verplicht. Dit hoeft dus niet perse met een net. Dit wordt eigenlijk wel altijd gedaan voor de zekerheid. Een lading moet dusdanig worden vastgezet dat er minimale beweging is bij het remmen of versnellen. Houdt hierbij ook rekening met een noodstop.

Heb je een lading niet goed vastgezet, dan riskeer je een hoge boete en schade aan de lading of aanhanger.

Bevestigingspunten

Bijna iedere aanhangwagen beschikt over bevestigingspunten waar je bijvoorbeeld een aanhangwagennet of een spanband aan vast kunt zetten. Maar ontbreken deze bevestigingspunten dan kan je losse vastzetbeugels of vloerringen monteren op de aanhangwagen. 

Bevestigingsmaterialen

Voor netten zonder elastiek of voor grote objecten zijn er ook andere bevestigingsmaterialen te gebruiken. Voor netten zonder elastiek kan je bijvoorbeeld spanelastiek gebruiken. Dit kan je ook doen met touw. Voor grote objecten zijn spanbanden erg handig, een aanhangernet voeren is dan ook niet verplicht. 
Spanbanden worden ook gebruikt als hulpmiddel om een lading vast te zetten. Bijvoorbeeld bij blokken hout waar je een aanhangernet overheen doet. Hier kan je extra spanbanden overheen bevestigen zodat de lading minder kan gaan schuiven. 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/