The Alternative
Image default
Aanbiedingen

De vele toepassingen van houtsnippers

De vele toepassingen van houtsnippers

Houtsnippers zijn kleine stukjes hout die meestal niet meer dan 2,5 cm in diameter zijn. Ze zijn een bijproduct van zagerijen en andere houtbewerkingsprocessen, en worden vaak gebruikt als brandstof of als mulch in de tuin. Houtsnippers kunnen echter ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het maken van papier of compost. In dit blogartikel zullen we enkele van de verschillende toepassingen van houtsnippers eens nader bekijken.

 

Brandstofbron

Een van de meest voorkomende toepassingen van houtsnippers is als brandstofbron. Houtsnippers kunnen gebruikt worden om elektriciteit of warmte op te wekken, en kunnen zelfs gebruikt worden in plaats van kolen in sommige elektriciteitscentrales. Ze zijn een hernieuwbare energiebron, wat betekent dat ze kunnen helpen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Houtsnippers kunnen ook gebruikt worden in woningen om huizen te verwarmen of om kachels en open haarden aan te drijven.

 

Mulchen

Een ander algemeen gebruik van houtsnippers is als mulch in tuinen en landschappen. Mulch is een laag materiaal dat bovenop de grond wordt gelegd om vocht vast te houden en onkruid tegen te houden. Het kan ook helpen om planten te beschermen tegen extreme temperaturen. Houtsnippers zijn een uitstekende mulch omdat ze langzaam afbreken, wat betekent dat ze nog maanden of zelfs jaren van nut zijn voor je planten. Bovendien voegen ze voedingsstoffen toe aan de bodem terwijl ze ontbinden.

 

Papier maken

Houtsnippers kunnen ook gebruikt worden om papier te maken. In feite wordt het meeste commerciële papier gemaakt van houtpulp, wat eigenlijk gewoon fijngemalen houtsnippers zijn. Papier van houtpulp is sterker en duurzamer dan papier van andere materialen, zoals stro of gras. Het vergeelt ook minder snel na verloop van tijd.

 

Composteren 

Houtsnippers kunnen ook gebruikt worden bij het composteren. Compost is organisch materiaal dat is afgebroken door bacteriën en andere micro-organismen. Het is een uitstekende manier om voedingsstoffen toe te voegen en de kwaliteit van je grond te verbeteren. Je kunt je eigen compost maken door houtsnippers (samen met ander organisch materiaal zoals bladeren, grasmaaisel en fruitresten) in een bak of stapel te doen en ze na verloop van tijd te laten ontbinden.

https://www.123natuurproducten.nl/