The Alternative
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van eiwitshakes

Als je twijfelt of je na je training een eiwitshake moet gebruiken, dan ben je hier aan het juiste adres.

Waarom heb je eiwitten nodig?

Laten we beginnen bij het begin. Eiwitten en eitwitpoeders bestaan uit aminozuren, dit zijn de bouwstenen waaruit je spieren opgebouwd worden.

Dus als je lichaam niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, zal er geen nieuw spierweefsel groeien. Maar eiwitten zijn ook nuttig als je af wilt vallen. Het zorgt er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel krijgt, hierdoor eet je gemakkelijk minder calorieën.

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Over deze vraag verschillen de meningen nogal. Het is ook afhankelijk van je doelen en hoe actief jij leeft. Een enthousiaste krachtsporter, kan als vuistregel aanhouden dat je ongeveer 1,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig hebt. Dus als je 80 kilo weegt dan heb je 80*1,8 = 144 gram eiwitten nodig.

Deze hoeveelheid geldt dus niet voor iedereen. Als je minder sport, bijvoorbeeld, heb je relatief minde eiwitten nodig.

Voordelen van een eiwitshake

De meeste eiwitshakes bevatten whey eiwit, dit is een snel eiwit. Dit betekent dat het snel door je lichaam wordt opgenomen. Dit is handig om na het sporten te nuttige, omdat je spieren op dat moment maximaal behoeften hebben aan bouwstoffen, dit betekent dat, hoe sneller ze die eiwitten krijgen, hoe beter het resultaat zal zijn.

Eiwit shakes zijn makkelijk te gebruiken. Je kunt na het trainen zeker een biefstuk eten, maar dat is toch iets moeilijker meenemen naar de sportschool. Een eiwit shake kan je gemakkelijk in je sporttas stoppen.

Nadelen van een eiwit shake

Aan dit supplement zijn zeker ook mogelijke nadelen verbonden.

Het is niet gezond om te veel eiwitten te nuttigen. Het kan erg belastend voor met name je nieren en lever zijn, om te veel eiwitten binnen te krijgen. Een chronische overdosis eiwit verhoogt ook de kans op hart en vaatziekten en sommige soorten zelfs kanker. Dit zal zeker niet voorkomen als je af en toe een eiwit shake neemt.

https://kossonutrition.nl/product/eiwitten-maximaal-whey-protein/