The Alternative
Gezondheid

Een arbeidsongeschikte ZZP-er

Tja daar zat hij dan ineens, weken lang met zijn pootje omhoog op de bank en niet kunnen werken. Een raar gevoel moet dat zijn als je voor jezelf werkt. De omzet valt dan namelijk nagenoeg direct stil. Voor een ‘urenfabriekje’ wat een fotostudio voor een fotograaf is, is arbeidsongeschiktheid dodelijk, want als er geen dienstverlening meet plaatsvind kunnen er geen facturen meer de deur uit. Wat dat betreft zijn zzp-ers in de dienstverlening, waartoe Fotograaf Zwolle behoort extra kwetsbaar. Een handelsbedrijf kan nog vanachter het bureau voortgezet worden, maar als een fotograaf geen opnamen meer maakt houdt ook de beeldbewerking snel op, worden er geen foto’s meer afgeleverd en droogt de facturatie op.

 

Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheids verzekering

Jarenlang heeft de fotograaf van STUDIOVHF bij Zwolle een aanzienlijk deel van zijn netto inkomen betaald aan een grote verzekeraar. Een relatief klein bedrijf heeft weinig reserves om arbeidsongeschiktheid op te vangen en hetzelfde geldt voor de eigenaar Fotograaf Zwolle. En het risico geen gezinsinkomen meer te hebben is een risico te groot voor deze fotografische ZZP-er. In de loop der tijd is er inmiddels meer dan een jaarsalaris betaald aan een onbekende financiele instelling in de hoop dat ze voor je klaar staan als het er om spant. Nu is de reputatie van banken en verzekeraars behoorlijk gezakt de afgelopen jaren en derhalve ook het vertrouwen van Fotograaf Vincent Hartman in dit soort clubs. In zijn visie zit er een enorm gat tussen medewerkers van een grote financiele instelling die van negen tot vijf werken voor een relatief hoog salaris en de zzp-er die vele uren meer draait per week om een bescheiden inkomen te vergaren. Tot voor kort was er echter geen alternatief, maar gelukkig is die er nu wel in de vorm van het zogenaamde Broodfonds. 

Het Broodfonds

Het Broodfonds is een van die vernieuwende, verbindende en duurzame initiatieven die gestaag groeit en zich nu al zo’n 5 jaar bewezen heeft. In een Broodfonds zijn tussen de 20 en 50 ondernemers verenigd en die elkaar dekken, mocht de nood aan de man zijn. Dit gebeurt op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. De deelnemers storten maandelijks een bedrag gerelateerd aan een eventuele uitkering op hun eigen Broodfonds rekening. Als er een deelnemer ziek wordt krijgt deze deelnemer van ieder lid een schenking ter dekking van het netto maandsalaris. Hier is al direct een finacieel voordeel, omdat een schenking niet belast is. Er wordt dus gespaard voor het netto salaris dat is al direct een voordeel. Een ander voordeel is dat het geld van de deelnemers blijft en als het niet gebruikt wordt gaat het surplus weer terug naar de deelnemer. 

Fotograaf Zwolle

De Zwolse fotograaf Vincent Hartman heeft zich aangesloten bij het tweede Broodfonds in Zwolle, genaamd het BroodfonZ. Helaas was het zo dat hij zeven maanden na de oprichting van dit fonds er al een beroep op moest doen en beet hij dus het spreekwoordelijke spits af. Op een maandagmorgen in de fotostudio verstapte hij zich toen hij op een trapje een van de studioflitsers wilden afstellen en brak zijn been. Geplande opdrachten moesten afgezegd worden en nieuwe opdrachten konden niet meer worden aangenomen. De tijd tussen het boeken van een fotograaf en de uitvoering van een opdracht is de laatste jaren aanzienlijk verkort en het deed fotograaf Vincent Hartman zeer dat hij opdrachten moest laten gaan. Gelukkig zorgt het BroodfondZ uit Zwolle er wel voor dat de continuiteit van het bedrijf en prive niet in gevaar komt. Liever had Vincent gezien dat die grote verzekeraar uitkeerde, maar goed daar is niets aan te doen.

 

Voor meer info : website bezoeken