The Alternative
Image default
Aanbiedingen

Financiële en Fiscale kant van Private lease

 

Een auto is een flinke kostenpost. Verzekering, onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, wegenwacht. Iedere maand opnieuw.

De meeste autobezitters in Nederland weten niet wat zij maandelijks kwijt is aan hun auto. Met private lease is er duidelijkheid. Je betaalt elke maand een vast bedrag. Maar hoe zit het met de Fiscale kant van Private lease?

Wat is private lease?

Privé een auto leasen, ook wel private lease genoemd, is een vorm van huren. De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in.

Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken. Vanaf zo’n €200 per maand rij je in een nieuwe kleine leaseauto.

Private leaseauto’s zijn er in alle maten en soorten. Van een compacte wendbare stadsauto tot een grote SUV voor het hele gezin.

Geen fiscale bijtelling

Bij private lease is er geen fiscale bijtelling. Omdat het leasecontract privé wordt afgesloten is er geen sprake van bijtelling.

Rijd je in de privé leaseauto ook zakelijk ritten, dan mag je de zakelijke kilometers aftrekken van de winst. Dit is 19 cent per zakelijk gereden kilometer.

Bij zakelijke lease betaal je wel bijtelling als de auto regelmatig privé wordt gebruikt. De fiscus ziet dit als een vorm van loon in natura omdat die de werkgever de auto betaalt. Het leasebedrag wordt bij het maandsalaris opgeteld. Over dit bedrag betaal je dan belasting.

Financiële check autolease

Bij private lease word je geen eigenaar van de auto. Je gaat dan ook geen lening aan, maar wel een financiële verplichting. Daarom wordt beoordeeld of je de leaseprijs kunt betalen.

Hiervoor doet de leasemaatschappij een financiële controle en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registraties voorkomen dat mensen verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

BKR Registratie

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 en met een looptijd van minstens 1 maand. Hieronder valt ook een creditcard limiet, hypotheek of mobiele telefoon met abonnement.

De meeste Nederlanders staan hierdoor bij het BKR geregistreerd. Hier is op zich niets mis mee. Wat het BKR ook registreert zijn financiële verplichtingen die niet worden nagekomen. Dit gebeurt dus ook als er betalingsachterstanden ontstaan voor de private leaseauto.

Private lease en de Hypotheek

De BKR-registratie van een private-leaseauto kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Bij een hypotheek worden de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand verminderd met 65% van het maandelijkse leasebedrag.

De private leaseprijs bestaat uit 2 delen:

  • Een financieel deel: dit bestaat uit de afschrijvingen voor de leaseauto plus de rente. Dit deel is goed voor 65% en wordt geregistreerd bij het BKR.
  • Een service deel: hieronder valt de belasting, ouderhoud, reparatie en verzekeringen. Dit deel maakt 35% uit van je totale leasebedrag.

Keurmerk Private Lease

Alle leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease doen altijd een BKR-check en BKR-registratie. De bij het keurmerk aangesloten leasemaatschappijen beoordelen ook je draagkracht op basis van je inkomen en schulden. Denk hierbij aan een huurschuld, belastingschuld, onbetaalde rekeningen, studiefinanciering of een achterstand op je hypotheek van minder dan 120 dagen.

Kopen of Leasen?

Behalve leasen kun je natuurlijk ook een nieuwe auto kopen. Wat het slimste is, hangt af van je persoonlijke situatie

Leaseauto.nl helpt
Leaseauto.nl kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou. Zij zijn een onafhankelijke private lease adviseur en kunnen je kosteloos helpen bij alle vragen over Private Lease. 

Private Lease

Peugeot modellen zijn met een laag maandbedrag populair in Peugeot Private Lease. In het private lease maandbedrag zijn de kosten inbegrepen voor: wegenbelasting, all-riskverzekering, afschrijving, reparatie en onderhoud, bandenservice, internationale pechhulp.

 

https://leaseauto.nl/