The Alternative
Image default
Industrie

Het verschil tussen kunststof en papieren labels uitgelegd

Het materiaal van een label is belangrijk om te kunnen plakken op een product. Maar welk materiaal is geschikt voor welk product. Het heeft tenslotte geen zin om een label op een product te plakken die er een dag later weer afvalt. Feitelijk zijn er twee hoofdgroepen wat betreft materialen, te weten kunststof en papier.

Ga je voor kunststof labels, of ga je voor papieren labels? In dit blog lees je wat de verschillen tussen beide materialen zijn. Zo heb je genoeg kennis in huis om de juiste keuze te maken.

Kunststof labels

Een mogelijkheden met een kunststof label zijn zo goed als eindeloos. Een kunststof label is heel erg dun, wat zorgt dat ze geschikt zijn voor allerlei moeilijke oppervlaktes, waar normaal gesproken een label slecht op blijft plakken. Deze labels zijn goed bestand tegen vocht en hitte. Ze zijn op te delen in drie soorten:

 

  • PE-polyethyleen

  • PP-polypropyleen

  • PET-polyethyleentereftalaat

 

De PE-variant is heel erg flexibel en relatief goedkoop. Deze variant kan niet heel erg goed tegen temperaturen hoger dan 60 graden. Bovendien is dit label vrij dik.

 

De PP-variant is heel erg dun en is bestand tegen temperaturen tot 80 graden. Het is een perfect label wanneer je meerdere lagen gebruikt. Het is echter wel een stug label, wat slecht tegen krimp bestand is. Wanneer dit gebeurt, gaan de randen van het label krullen.

 

Het PET-label is bestand tegen temperaturen tot 140 graden, is extreem dun en scheurt vrijwel nooit. Je moet wel, zeker in vergelijking met de andere varianten, vrij diep in de buidel tasten.

Papieren labels

Een papieren label geeft een mooie uitstraling aan je product. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, en dat zonder al te veel kosten te maken. Ten opzichte van een kunststof label, is een papieren labels een stuk slechter bestand tegen vocht en hitte. Het is wel mogelijk om een wet-strength aan te brengen om het label beter bestand te maken tegen vocht. 

 

Een papieren label wordt onderverdeeld in twee soorten, de coated en de uncoated variant. De coated papieren label geeft glans aan het label, halfglans of hoogglans. Een uncoated label geeft een mattere uitstraling aan het product.

 

Met andere woorden:

  • Een papieren label is, zeker in verhouding met een kunststof label, goedkoper

  • Een papieren label is in veel verschillende variaties, vormen en maten beschikbaar

  • Een papieren label zorgt voor een mooie uitstraling

  • Een papieren label kan slecht tegen vocht

  • Een papieren label kan slecht tegen hitte

  • Een papieren label scheurt relatief snel