The Alternative
Image default
Woning en Tuin

Hoe vervang je een waterbed verwarming?

Er is een duidelijke aanwijzing dat de verwarming van je waterbed niet meer werkt: het bed wordt koud. Een waterbed verwarming vervangen is dus een must. Voordat je een helemaal nieuw verwarmingselement gaat kopen, moet je eerst een paar maatregelen nemen. Kijk eens of de stekker van de verwarming in het stopcontact zit. Als de stekker goed in het stopcontact zit, zou je de wandcontactdoos moeten testen. Stop de stekker van de radio op je nachtkastje er in. Werkt de radio dan werkt het stopcontact.

Als het stopcontact geen stroom heeft, kan de zekering van de kamer of de verdieping doorgeslagen zijn. Dat kun je zelf nagaan of je kunt het laten controleren door een goede elektricien. Hoe dan ook, het kost je minder tijd, geld en moeite dan het vervangen van het hele verwarmingselement.

Boodschappen doen

Als het stopcontact werkt, is de kans groot dat het verwarmingselement defect is en dan moet je een nieuw element gaan kopen. Het basisontwerp van deze elementen is in de loop van de jaren niet veel veranderd. Hetzelfde kan gezegd worden van de manier waarop de verwarmer wordt geïnstalleerd.

De onderdelen van waterbed verwarmingssystemen zijn; het verwarmingskussen, de temperatuursensor, de thermostatische regeleenheid, het netsnoer en de bedieningskabel.

Het beste kun je een element kopen bij de plaatselijke waterbed leverancier. Koop nooit een gebruikt verwarmingssysteem voor je waterbed en zorg ervoor dat het gekochte verwarmingssysteem in de fabrieksverpakking zit. Vergeet niet om voldoende conditionering te kopen.

Waar je de verwarmer ook koopt, koop alleen een waterbedverwarming die is goedgekeurd door een erkende testorganisatie. Producten die door een erkende organisaties zijn goedgekeurd, zijn voorzien van een duidelijk etiket met het logo van de organisatie.

De grootste klus

Het vervangen van het verwarmingselement doorloopt enkele stappen, te beginnen met het loskoppelen van het oude verwarmingselement. Nu moet je het water uit de matras laten lopen. Ik vind het veel gemakkelijker en sneller om een pomp te gebruiken.

Als de matras leeg is, kun je het nu grondig reinigen. Spoel de matras goed door en veeg de buitenkant af met milde zeep en water. Kijk de matras grondig na op tekenen van slijtage, vooral op plaatsen waar het vinyl broos of stijf wordt. Als het vinyl stijf of broos is, moet je een nieuwe matras kopen.

Maak vervolgens de veiligheidsvoering schoon, opnieuw met milde zeep en water. De plaats waar de voering contact maakt met het verwarmingselement is belangrijk. Vervang de voering als het vinyl stijf of broos is geworden. Verwijder nu de oude onderdelen van het verwarmingselement.

Controleer de gekochte onderdelen op zichtbare beschadigingen. Zoek de gebruiksaanwijzing en lees die eens. Neem het verwarmingskussen en plaats dat in het midden van het dek, zorg ervoor dat het minstens 30 centimeter van de framerails verwijdert is. De temperatuursensor moet op minstens 15 cm van het verwarmingskussen worden geplaatst.

Leid de stroom- en bedieningskabels langs de buitenrand van de framerails, in de richting van het hoofdeinde van het bed en door de bodem van het dek. Sluit de verwarming nog niet aan. Plaats de bekleding terug en zorg ervoor dat er geen rimpels over het verwarmingskussen komen. Leg de matras weer op het bedframe en zorg ervoor dat er geen kreukels aan de onderkant zitten.

Voeg conditionering toe en begin de matras te vullen met warm water. Zodra de matras met minstens 15 cm water is gevuld, kun je de verwarming aansluiten en op de gewenste temperatuur instellen. Maak het vullen van de matras af en verwijder overtollige lucht.

Onthoud dat het wel drie dagen kan duren voordat het water de gewenste temperatuur heeft bereikt, dus geduld is hier de regel.

https://lalunawaterbedden.nl/waterbed-verwarming-vervangen/