The Alternative
Gezondheid

Hoe weet je nu dat je een burn-out hebt

Het is wel een vervelende zaak om op een goede maandagmorgen wakker te worden en niet te willen gaan werken. Iedereen heeft dit gevoel wel eens, vooral aan het einde van een leuk en ontspannen weekend, maar het is totaal iets anders als je elke dag wakker wordt en helemaal geen zin hebt om naar je werk te gaan. Wanneer je op het punt komt dat het je helemaal niets meer kan schelen dat een vals ziektebriefje je je job kan kosten, wanneer je te laat op het werk verschijnt en te vroeg weer vertrekt, en wanneer je de neiging voelt om een dutje te doen op je bureau, dan kan het zijn dat je een burn-out hebt.

Een burn-out is uiteindelijk het resultaat van de voortdurende stress die een mens ervaart in zijn job. Eens dat de persoon het punt van burn-out bereikt heeft, is het heel moeilijk voor hem om terug te keren, ja zelfs praktisch onmogelijk. In sommige gevallen geeft een mens het op en neemt hij ontslag juist om aan die gevoelens die eigen zijn aan een burn-out te ontsnappen. Daarom is het belangrijk dat de symptomen van de burn-out ontdekt worden voor het te laat is en de mens in kwestie iets doet waarvan hij later spijt heeft.

Dus, hoe weet je nu dat je een burn-out hebt ?

Je voelt je de ganse tijd moe. Permanente uitputting en gebrek aan energie om de dag door te komen, is een van de eerste symptomen van een burn-out.

Het kan je niets schelen dat je loopbaan ontspoort, in tegendeel, je zou het zelfs graag hebben, als er maar een einde kwam aan die toestand zonder einde.

Je ziet geen toekomst meer in je werk en hebt het gevoel dat alles wat je doet er enkel is om de tijd te vullen. Dit gaat vaak gepaard met gevoelens van niet gewaardeerd te worden door het management en de collega’s.

Je geeft stiekem aan jezelf toe dat het niet meer uitmaakt of je werkdruk zwaar of licht is, je vindt jouw job gewoon vervelend.

Burn-out kan het gevolg zijn van een niet eindigende zware werklast, van het niet geschikt zijn voor de job of zelfs door het zich vervelen en het stagnerende in de job waar geen enkele kans op promotie bestaat. In feite, heeft elke vorm van negatieve stress het potentieel voor een burn-out in zich. Iedereen heeft behoefte aan een zekere mate van positieve spanning om goed te kunnen functioneren, maar als deze spanning negatief wordt en er is geen uitweg voorhanden, dan lonkt een burn-out voor de persoon in kwestie.

Wil je de correcte diagnose vaststellen van je huidige mentale staat om te weten of je aan een burn-out lijdt? Bezoek dan eens onze burn-out test en zie aan de hand van de uitslagen welk stress niveau je hebt en wat er je eraan kunt doen.

Voor meer info : website bezoeken