Hoe werkt ITAD? (IT Asset Disposition)

Thealternative

Bij IT asset disposition wordt oude, anders afgeschreven IT apparatuur hergebruikt.Dit houdt niet op bij alleen laptops en personal computers, maar ook harde schijven en solid state drives. Het is een werkwijze om op veilige en integrale manier, uw oude hardware te verwijderen en klaarmaken voor een tweede leven. Dit wordt op milieuvriendelijke wijze gedaan. IT asset disposition houdt ook rekening met de gevoeligheid van uw bedrijfsdata, door zich te houden aan de strikte privacy regelgeving omtrent data verwijdering. 

Hoe werkt ITAD?

Ten eerste wordt uw oude hardware opgehaald of weggebracht naar een vestiging waar ze deze verwerken. Bij vele partijen die ITAD aanbieden, Zoals CTC IT Solutions, wordt de oude hardware kosteloos bij u opgehaald. Met vervoer hoeft u ook geen rekening te houden, dit wordt ook verzorgd door de partij die de ITAD dienst aanbiedt. 

Als eerste stap wordt bij het ITAD bedrijf de bedrijfsgevoelige data van de harde schijven of SSD’s gehaald. Eeen standaard formateringsproces zoals je gewend zou kunnen zijn om te doen bij je eigen personal computer, is niet voldoende. Vaak blijven er namelijk resten van gevoelige data over. De ITAD dienstverlener doet meerdere formatteringen volgens verschillende methodieken om uw harde schijf brandschoon te krijgen. Er is een software bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het verwijderen van data op datadragers. Dit bedrijf heet Blancco. Bijna alle grote data verwijderende partijen werken met deze software, en zijn daarbij Blancco Gold Partner. Let er op dat wanneer u denkt aan it asset disposition, de dienstverlener werkt met deze Blancco software. Anders neemt u een risico dat er toch ergens privacy gevoelige data kan achterblijven. Voor 100% zekerheid is het vaak echter ook mogelijk om de datadragers te laten vernietigen. Waarbij de harde schijven en SSD’s in vele stukjes worden gesplitst door een shredder.

Wanneer producten niet rendabel blijken om te repareren of verkopen, wordt dit apparaat volledig gedemonteerd. Nog te gebruiken onderdelen worden bewaard, waar onderdelen die niet meer bruikbaar zijn worden gesorteerd voor afvalverwerkers. Deze afvalverwerkers houden zich bij de verwerking aan de Europese richtlijnen aangaande elektronische afvalverwerking. 

Producten die opnieuw in de markt worden gebracht, worden door technici gerepareerd, geassembleerd en getest voordat deze weer worden verkocht. Deze “opnieuw verkoopklaar gemaakte apparatuur” wordt verkocht onder de categorienaam refurbished. Wat aangeeft dat een product is opgeknapt en/of gerepareerd. Er is veel vraag naar refurbished devices. Het populairste product om refurbished te kopen is een Apple iPhone, echter zijn er ook vele websites die refurbished laptops verkopen. Door te kiezen voor IT Asset Disposition zorgt u ervoor dat uw IT apparatuur een tweede leven krijgt. 

Waarom ITAD?

Door gebruik te maken van IT Asset Disposition komt u makkelijk van uw oude hardware af. Deze wordt kosteloos voor u opgehaald en verwerkt. De data wordt vernietigd of gewist, conform strikte regelgeving. Daardoor hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw bedrijfsdata rondslingert. Daarnaast zorgt u voor een tweede leven voor uw oude hardware. Dit is ontzettend milieuvriendelijk! U draagt met kiezen voor een IT Asset Disposition oplossing bij aan de circulaire economie. En tenslotte verdient u er ook nog een leuk restbedrag aan! 

Al met al kost it asset disposition u geen moeite bij het afvoeren van oude hardware, bent u goed voor het milieu en verdient u er ook nog eens aan! Verdien ook aan uw oude hardware en kies voor IT Asset Disposition.