The Alternative
Woningen

Hoe zet je probleemloos een schroef in je muur?

Of je nou een kastje aan je muur vast wilt maken of een nieuwe lamp op je plafond wilt installeren, er komt al snel schroefwerk bij kijken. Zorg ervoor dat je de juiste boor en de juiste pluggen en schroeven hebt voor het materiaal van jouw muur.

Haal er ook een leidingzoeker bij om zeker te weten dat het wel mogelijk is om op de betreffende plek te boren. Zo voorkom je onaangename verrassingen zoals elektrocutie of waterschade. Ben je goed voorbereid, dan kun je beginnen met boren.

Een gat in je muur boren

Zet de punt van je boor loodrecht tegen de muur en verander tijdens het boren niet van richting. Ga je op een hard, glad oppervlak boren? Dan wil je voorkomen dat de boor wegglijdt.

Een klein putje op de betreffende plek kan hierbij helpen: deze kun je slaan met een centerpons of anders met een spijker en hamer. In het geval van keramische tegels kun je beter een pleister of schilderstape op de plek plakken.

Tijdens het boren wil je niet dat de boormachine oververhit raakt. Heb je geen boorolie in huis om de machine af te koelen? Boor dan telkens in korte stukjes van 10 tot 15 seconden en koel het boortje daartussen in wat water.

Pluggen en schroeven in de muur vastzetten

Ben je klaar met boren? Blaas al het boorstof weg en zet daarna de plug in het gat. Gebruik een plug met dezelfde plug diameter als jouw boordiameter. Voor muren van gasbeton wil je dat de plug diameter 1 millimeter groter is.

Zet de plug stevig vast in het gat en begin dan met schroeven. Gebruik liever geen schroeven met één enkel sleufje op de kop: deze hebben namelijk minder grip dan ster- of kruisvormen.