The Alternative
Image default
Aanbiedingen

Met welke rente moet je rekening houden bij een zakelijke financiering?

Als bedrijf kan je een zakelijke financiering aanvragen. Dit kan voor verschillende doeleinden. Een zakelijke financiering zal je altijd moeten terugbetalen. Dit gebeurt dan meestal maandelijks. Er wordt alleen nog wel rente berekend en dat moet je ook terugbetalen. Wil je meer informatie over de rente bij zakelijke financieringen? Lees dan hieronder verder. 

 

Verschil per financiering 

 

Het is goed om te weten dat de rente verschilt per financiering. Het hangt dus eigenlijk een beetje af van de soort financiering hoeveel rente je moet betalen. De rente bij een zakelijk krediet zit bijvoorbeeld anders in elkaar dan de rente voor een zakelijke lening. Bij het zakelijk krediet betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.

 

Bij de zakelijke lening zal je de rente moeten betalen over het gehele leenbedrag. De rente zakelijke lening blijf je dus maandelijks terugbetalen. De hoogte van de rente is natuurlijk ook afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag. Eigenlijk geldt dit ook voor de rente bij een zakelijke hypotheek. 

 

Elementen van rente 

 

De rente kent verschillende elementen waaruit het is opgebouwd. Het eerste element begint bij de basis, dus dat is de basisrente. Dit zijn de kosten die de bank maakt om het geld in te kopen op de markt. Als tweede element heb je de kapitaalkosten. Een bank heeft een kapitaalbuffer nodig. Dit is mogelijk door kapitaalkosten. De bank wil natuurlijk ook winst maken door een zakelijke financiering aan jou te geven. Dit wordt ook wel de marge genoemd. 

 

Dan heb je het vierde element, namelijk de operationele kosten. Daarbij kan je denken aan de kosten voor het personeel van de bank, maar ook de systemen van de bank. Het laatste element zijn de risicokosten. Deze kosten zullen laag zijn wanneer jouw bedrijf er financieel heel goed voor staat. Het zijn namelijk de kosten die worden gemaakt in het geval dat jij niet meer kan aflossen. Dit zijn de elementen van de rente waar je rekening mee moet houden. 

 

Doelen van financieringen

 

Als laatste is het misschien handig om te weten waar je de zakelijke financieringen voor in kan zetten. Misschien ben je er zelf nog niet helemaal over uit. De zakelijke lening wordt in principe altijd gebruikt voor een grote investering voor het bedrijf. Dit kan het aanschaffen van een machine zijn, maar je kan de zakelijke lening ook als een herfinanciering gebruiken voor iets anders. 


Het zakelijk krediet zorgt ervoor dat een bedrijf de dagelijkse uitgaven kan betalen. Hierbij kan je denken aan het kopen van voorraden of het uitbetalen van personeel. Het zakelijk krediet wordt voor allerlei uitgaven ingezet. De zakelijke hypotheek wordt uiteraard gebruikt voor het kopen van een bedrijfspand.