The Alternative
Image default
Dienstverlening

Pijn bestrijden d.m.v. elektrische impulsen

Elektrostimulatie, ook bekend als elektrische spierstimulatie (EMS) of neuromusculaire elektrische stimulatie (NMES), is een vorm van fysiotherapie waarbij elektrische impulsen worden gebruikt om spiercontracties te stimuleren. TENS, of transcutane elektrische zenuwstimulatie, is een soortgelijke techniek waarbij elektrische impulsen worden gebruikt om zenuwvezels te stimuleren en zo de pijn te verminderen. Zowel elektrostimulatie als TENS behandelingen zijn niet-invasief en kunnen worden toegediend met een apparaat dat de elektrische impulsen afgeeft via elektroden op de huid.

Elektrostimulatie wordt vaak gebruikt om mensen te helpen herstellen van spier- of zenuwblessures. De elektrische impulsen bootsen de signalen na die de hersenen naar de spieren sturen om een contractie op gang te brengen, waardoor de spieren sterker en strakker worden. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met traditionele lichaamsbeweging, zoals mensen met ruggenmergletsel of chronische pijn. Bovendien kan elektrostimulatie ook worden gebruikt om de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

TENS als pijnbestrijding

TENS daarentegen wordt vooral gebruikt als pijnbestrijding. De elektrische impulsen stimuleren de zenuwvezels, waardoor pijnsignalen de hersenen kunnen blokkeren. TENS kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn, artritis en zelfs pijn bij de bevalling. TENS kan ook worden gebruikt in combinatie met andere pijnbestrijdingstechnieken, zoals pijnstillende middelen en fysiotherapie.

Zowel elektrostimulatie als TENS behandelingen worden over het algemeen als veilig en effectief beschouwd. Zoals bij elke medische behandeling zijn er echter enkele risico’s en mogelijke bijwerkingen. Deze kunnen bestaan uit huidirritatie door de elektroden, spierpijn en zelfs spierletsel als de intensiteit van de elektrische impulsen te hoog is ingesteld. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat u met een elektrostimulatie- of TENS-behandeling begint, om er zeker van te zijn dat deze geschikt voor u is en om het apparaat correct te laten instellen.

In het algemeen zijn elektrostimulatie en TENS niet-invasieve behandelingen die kunnen worden gebruikt om mensen te helpen herstellen van spier- of zenuwblessures, de bloedsomloop te verbeteren en pijn te verminderen. Deze behandelingen worden over het algemeen als veilig en effectief beschouwd, maar het is belangrijk dat u een arts raadpleegt voordat u met een elektrostimulatie- of TENS-behandeling begint.

https://tens.nl/