The Alternative
Image default
Gezondheid

Krijg inzicht in hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar mensen die op een andere manier dan de meerderheid van de bevolking reageren op hun omgeving. Hoogsensitieve personen (HSP’s) zijn meer gevoelig voor prikkels zoals geluid, licht, geuren en emoties van anderen en hebben daardoor vaak meer tijd nodig om te verwerken wat ze ervaren. Hoogsensitiviteit wordt vaak gezien als een vorm van hogere bewustzijnsontwikkeling en kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Het begrip hoogsensitiviteit is ontdekt door de psycholoog Dr. Elaine Aron, die in haar hoogsensitiviteit boek “The Highly Sensitive Person” uitgebreid ingaat op dit onderwerp. In haar boek beschrijft ze hoe hoogsensitieve personen anders zijn dan anderen en hoe je het beste met hoogsensitiviteit om kunt gaan. Ze beschrijft ook hoe hoogsensitiviteit kan leiden tot hogere bewustzijnsontwikkeling en hoe hoogsensitieve personen hun gevoeligheid kunnen gebruiken om hun leven te verrijken.

Onderwerpen die vaak voorkomen in boeken

Een hoogsensitiviteit boek kan uitleg geven over wat hoogsensitiviteit is en hoe het zich onderscheidt van andere persoonlijkheidstrekken. Het kan ook uitleggen hoe hoogsensitiviteit wordt gedefinieerd en hoe het wordt gemeten. Sommige hoogsensitiviteit boeken gaan in op de mogelijke oorzaken van hoogsensitiviteit, zoals genetische factoren, omgevingsfactoren of een combinatie van beide. Ook kun je in de boeken lezen welke symptomen kenmerkend zijn voor hoogsensitiviteit, zoals gevoeligheid voor prikkels, moeite met concentratie, moeite met het afscheiden van eigen emoties van die van anderen en moeite met het afstemmen op anderen. Als je boeken leest over hoogsensitiviteit kan je leren hoe je kunt omgaan met hoogsensitiviteit en ook de positieve aspecten bekijken. Er zijn veel verschillende hoogsensitiviteit boeken beschikbaar, dus het is belangrijk om een boek te kiezen dat aansluit bij je persoonlijke behoeften en interesses. 

Hoe ga ik om met hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of afwijking, maar een natuurlijk verschijnsel dat bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Het is niet bekend waarom sommige mensen hoogsensitief zijn en andere niet, maar het wordt vaak gezien als een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Hoogsensitiviteit kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen. Hoogsensitiviteit kan soms moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral als je niet begrijpt wat er aan de hand is of hoe je ermee om kunt gaan. Een hoogsensitiviteit boek kan daarom helpen om inzicht te krijgen in wat hoogsensitiviteit is en hoe je ermee om kunt gaan, zodat je beter in staat bent om je gevoeligheid te gebruiken om je leven te verrijken.

Meer interesse?

Als je interesse hebt in hoogsensitiviteit, is het nuttig om professioneel advies te zoeken, zoals van een psycholoog of een coach met ervaring in het werken met hoogsensitieve personen. Zij kunnen je helpen om specifieke uitdagingen aan te pakken en je laten zien hoe je je hoogsensitiviteit op een positieve manier kunt gebruiken.