The Alternative
Woning en Tuin

Problemen met vocht in huis

Vocht binnen de eigen vier muren heeft niet alleen een negatief effect op het gebouw maar heeft ook een directe invloed op de gezondheid van de bewoners. Onder dergelijke omstandigheden vindt de schimmel de ideale omstandigheden om (meestal ongemerkt) op verschillende plaatsen te groeien. Des te eerder de reactie en des te eerder het probleem wordt herkend, hoe gemakkelijker het is om mogelijke oorzaken te herkennen, schade te elimineren en in de toekomst te voorkomen. In de volgende paragrafen worden de belangrijkste oorzaken en passende oplossingen gepresenteerd om huiseigenaren praktische vochtbestrijding tips te geven.

 

Oorzaken van vocht in huis

Vocht in huis is problematisch als het zich over een langere periode kan ophopen. In eerste instantie is de luchtvochtigheid niet het probleem maar het wordt gevaarlijk als er onvoldoende luchtcirculatie is in min of meer sterk geïsoleerde en luchtdichte huizen. Dit kan dan op het gebied van de huisinstallaties condenseren, waardoor de levensduur van de bewoners wordt verkort en er voortdurend aan het gebouwweefsel wordt geknaagd. Vooral in het geval van oude gebouwen wordt het probleem nog verergerd door het feit dat eenzijdige renovatie- en moderniseringsmaatregelen het probleem zelfs kunnen verergeren.

Met name het vervangen van alle ramen kan leiden tot een betere afdichting in huis, maar tegelijkertijd moet de reeds opgeslagen luchtvochtigheid ergens ontsnappen. Hier richt het zich op de buitenmuren, die nog steeds niet geïsoleerd zijn.

Vocht veroorzaakt schimmel en structurele schade

Kelders staan erom bekend dat er zich makkelijk vochtproblemen kunnen voordoen. Dit manifesteert zich in de vorm van meeldauw naast pleisterwerk en zoutuitbloeiingen (vooral in oude gebouwen). Zoals in het begin beschreven, hebben deze een effect op het metselwerk en hebben ze een zeer negatieve invloed op de inhoud van het hele huis. Het gaat er dan om de oorzaken van de vochtigheid te achterhalen en de verspreiding van schimmels tegen te gaan. In de praktijk is een directe verticale wandafdichting de beste oplossing gebleken. Dit houdt in dat het metselwerk van buitenaf wordt blootgelegd en volledig wordt gerenoveerd. Dit is echter niet altijd mogelijk vanwege de lokale omstandigheden.

Verticale wandafdichting is geen oplossing als bijvoorbeeld de beschikbare ruimte op de openbare grond te klein is. Zelfs uitbreidingen zonder kelders kunnen tot andere maatregelen leiden. In dergelijke gevallen is het raadzaam om van binnenuit te verzegelen, wat in meerdere lagen wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van afdichtingsslib, die op de primer wordt aangebracht. Eventuele caviteiten kunnen worden gesloten met een vulmiddel op cementbasis, de uiteindelijke afwerking wordt bereikt met restauratiepleister.

Het is over het algemeen niet aan te raden om alleen aan de slag te gaan, omdat permanente isolatie een absoluut veilig systeem en een methodische procedure vereist die op elkaar voortbouwt. Veel gespecialiseerde bedrijven kunnen vertrouwen op certificeringen voor juist dergelijke renovatiemaatregelen, en soms zijn ook subsidies mogelijk.