The Alternative
Image default
Tuin en buitenleven

Tuinafval opruimen & recyclen

Iedereen met groene vingers weet hoeveel profijt je hebt van goed onderhoud van je tuin. Op tijd snoeien en opruimen doet wonderen voor de meeste tuinplanten en bomen. Maar dan weet je ook dat dit een hoop groenafval oplevert. Bladeren, takken, grond en nog veel meer restmateriaal. Wat doe je daarmee? De meest milieuvriendelijke manier is om het organische afval opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld als compost. Maar hoe doe je dat?

Hoe maak je compost van tuinafval?

Groente-, fruit- en tuinafval kun je gebruiken om compost van te maken. Let er wel op dat je er absoluut geen dierlijke producten zoals restjes vlees of botten bij gooit. Dat is vragen om een hoop ongedierte zoals maden of zelfs ratten. In de ideale situatie meng je gft-afval met stro, gras of takken. Niet zozeer voor de voeding maar voor de structuur van de composthoop. Om het af te maken is het aan te raden om lekker wat wormen toe te voegen. Deze eten het organisch materiaal en de ontlasting van deze glibberige glijders is uitstekende voeding voor planten!

Gebruikte big bags voor het maken van een composthoop

Om compost te maken is het belangrijk om plantaardig, organisch materiaal een tijdlang te laten liggen. Zo krijgen bacterien en schimmels uitgebreid de kans om hun werk te doen. Bij dit afbraakproces komen uiteindelijk koolstofdioxide, water en warmte vrij. De perfecte voedingsbodem voor planten en bomen!

Maar dat proces kost wel tijd en een losse hoop in je tuin waait natuurlijk zo weg. Oude, gebruikte big bags kunnen de oplossing bieden. Deze grote zakken zijn gemaakt van geweven polypropyleen. Dat is erg sterk plastic dat ook in buitenomstandigheden lang goed blijft. Ideaal dus als basis voor je composthoop!

Afvoeren van tuinafval

Wanneer je geen plek hebt voor een composthoop of je hebt erg veel tuinafval, kun je er ook voor kiezen om het af te (laten) voeren. De container die je thuis hebt is waarschijnlijk zo vol maar ook dan biedt de big bag een oplossing. Een standaard big bag heeft een laadvermogen van 1 kuub. Voor tuinafval is dit ideaal want takken en bladeren zijn vaak niet zo zwaar maar hebben wel veel volume. Door het in een big bag te gooien kun je het makkelijk afvoeren naar de gemeentelijke vuilstort. Je kunt de big bags zelfs een tijdje in je tuin laten staan en een oproep plaatsen op bijvoorbeeld marktplaats. Dikke kans dat iemand je er graag vanaf wilt helpen!