The Alternative
Huishoudelijk

Veilig werken op hoogte doe je zo

Op een betrouwbare en 100 procent veilige manier op hoogte kunnen werken, is in veel beroepsgroepen van groot belang. Met name in bepaalde economische sectoren, zoals de bouw, de schoonmaakbranche en onder dakdekkers, dien zich nog geregeld ernstige en zelfs dodelijke ongevallen voor doordat werknemers van grote hoogte naar beneden vallen. Gekeurde rolsteigers, de beste rolsteigers koop je bij Rolsteiger.net, kunnen dit soort ellende voorkomen. Maar er zijn nog meer methoden, materialen en aandachtspunten om veilig op hoogte te kunnen werken. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen die je als werkgever of zzp’er kunt nemen, kun je hieronder vinden!

Een NEN-gekeurde rolsteiger kopen

Zoals we al stelden: op een veilige manier op hoogte werken, doe je allereerst door een goede rolsteiger te kopen, zoals een NEN-gekeurde rolsteiger. De beste rolsteigers koop je bij Rolsteiger.net, want alle steigers die hier verkocht worden voldoen aan de belangrijke Nederlandse en Europese regels voor veilige rolsteigers. Zorg er daarom voor dat je beschikt over een gecertificeerde rolsteiger van goede kwaliteit als je geregeld op grote hoogte werkzaamheden verricht.

Zorg dat je over betrouwbare valbescherming beschikt

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gezegde is zeker van toepassing bij werken op grote hoogte. Zorg daarom dat je 9ver goede valbescherming beschikt als je geregeld omhoog klimt om je werk te doen. Denk aan vallijnen, die de val breken als je van het dak klatert. Een goede valhelm is ook een absolute noodzaak en wel het minste dat je kunt doen om te voorkomen dat je gewond raakt of jezelf te pletter laat vallen. Werk je geregeld op platte daken, bijvoorbeeld als schoonmaker, daklasser of dakdekker, dan is het aan te raden om goede dakrandbeveiliging aan te schaffen en op het dak aan te brengen. Het gaat hierbij om hekken, die voorkomen dat je bij een misstap of glijpartij naar beneden valt.

Ga voorzichtig om met gereedschap en materialen op hoogte

Wie op hoogte werkt als bouwvakker, glazenwasser, dakdekker of schoorsteenveger, moet ook rekening houden met de veiligheid van mensen in de omgeving. Laat daarom geen zware gereedschappen slingeren op het platform van je rolsteiger als je op dakhoogte werkt. Die kunnen vallen en mensen eronder verwonden. Ook met bouwmaterialen, dakpannen en dergelijke kun je op steigers niet voorzichtig genoeg zijn voor een optimale veiligheid.