The Alternative
Image default
Verbouwen

Verschillende soorten zagen

Als een echte klusser kun je de zaag natuurlijk niet vergeten. Het kan zomaar eens van pas komen. Wel moet je weten welke soort zaag jij nodig hebt voor het werk dat je wilt doen. Er zijn namelijk veel om uit te kiezen en ze zijn niet allemaal geschikt voor hetzelfde.

Handzaag

Misschien wel de meest bekende en gebruikte soort zaag. Deze wordt vooral gebruikt voor het zagen van onder andere planken en latten. Deze zaag zorgt overigens voor mooie en rechte houtsneden. De handzaag bestaat uit een soepel stalen zaagblad met ook een handvat eraan. Hoe kleiner de tanden van de zaag, hoe fijner het hout kan zijn. Hoe dikker en groter het zaagblad daarentegen, hoe rechter de snee is. Hetzelfde type zaag kan ook voor andere soorten materialen gebruikt worden, waarbij de vertanding anders is of het zaagblad een andere samenstelling heeft.

 

Metaalzaag 

De metaalzaag is een zaag waarbij er een flexibel zaagblad wordt opgespannen in een soort van metalen frame. De tandjes van deze type zaag staan veel dichter bij elkaar dan van de handzaag en ze zijn in ontzettend veel verschillende formaten te vinden. Deze zaag wordt dus gebruikt voor het zagen van metaal of pvc. Als je er ander materiaal voor gebruikt, kan het zijn dat je de zaag beschadigd. Dat wil je natuurlijk niet en let er daarom goed op.

 

Figuurzaag  

Dan heb je ook nog de figuurzaag en deze is eigenlijk de miniversie van de metaalzaag, want ook deze wordt in een frame opgespannen, en heeft ongeveer dezelfde verwisselbare zaagjes. Door de fijne tandjes, heeft deze zaag de mogelijkheid om elke gewenste vorm te zagen. Als je hele specifieke vormen of dingen in het hout wilt, dan is dit een betere optie dan de handzaag. Vaak werk je hier ook al mee op school, tijdens de knutsel of techniek lessen. Wellicht heb je er dus al wat ervaring mee. 

 

Boogzaag

De boogzaag is inmiddels het derde type zaag die wordt opgespannen in een frame, maar toch zitten er nog wel wat verschillen in deze type zaag vergeleken met de andere twee. Het frame, de zaag en de tanden zijn namelijk een stuk groter, waardoor deze perfect zijn om onder andere bomen of balken door te zagen. Voor het echte grote werk wordt er daarom vaak van de boogzaag gebruikt gemaakt. 

 

Kapzaag  

Ten slotte heb je nog de kapzaag. Ook veel mensen kennen deze wel. De kapzaag kun je herkennen aan de rechthoekige vorm, die aan de bovenzijde is vastgemaakt met een metalen strip. Dit maakt dat je blad recht blijft, waardoor je zaagsnede ook helemaal recht is. Deze zagen hebben fijnere tanden dan bijvoorbeeld de handzaag, waardoor deze echt voor precisiewerken worden gebruikt. Kapzagen worden eigenlijk het meest gebruikt voor het zagen door hout om plinten en profielen sluitend te krijgen. Goed om te weten dus. 

Je hebt nu dus een aantal goede voorbeelden van zagen op de webshop van onlineborenkopen.nl die je nodig zou kunnen hebben, tijdens het verbouwen. Of voor een simpel klusje kan het ook nog goed van pas komen. Er valt nog meer uit te kiezen en zeker als jij iets anders nodig hebt, kun je hier nog goed onderzoek naar doen. Uiteindelijk vindt je vast wel iets dat je kunt gebruiken. Dit lijstje kun je alsnog altijd als een soort geheugensteuntje gebruiken.

https://onlineborenkopen.nl/