The Alternative
Image default
Sport

Voor- en nadelen van een sauna

Een heerlijk idee om op een dagje een sauna te pakken en dat is ook helemaal waar, maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook gevaren aan een sauna kunnen zitten. Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat jij er wel gevoelig voor bent.  Daarom is het goed om te weten hoe dit nu precies zit. 

Voordeel

Er zijn weinig mensen die zeggen dat ze voor iets anders dan ontspanning naar de sauna gaan. Dit is dus een erg grote reden en zeker een voordeel. Een hoop onderzoeken tonen aan dat de meeste ziektes een verband houden met stress. En omdat sauna’s stress verminderen, betekent dit dat een regelmatige saunabezoek ook als oplossing voor deze ziektes kan worden gezien. Een hoop mensen zien het dus al een soort investerig, waar je zeker een goed gezondheid mee kunt bereiken. 

Nadeel 

Als je nu eenmaal het gevoel te pakken hebt, kun je er steeds vaker voor kiezen om een sauna te pakken. Dit kan uitlopen tot een soort van verslaving en te vaak naar een sauna gaan zal juist zorgen voor het tegenovergestelde resultaat. Dus je kan last krijgen hoofdpijn, stress en andere pijnklachten en dit terwijl je het heel graag wilt oplossen. Het kan erger worden in plaats van dat het vermindert. Weet daarom hoe vaak je naar een sauna kunt gaan en ga daar vooral niet overheen, hoe verleidelijk het ook is. Het is gemakkelijk te denken dat hoe vaker je gaat, je ook sneller van je klachten af kunt komen. Niets is minder waar. 

Voordeel 

Nog een erg grote reden dat er gekozen wordt voor een sauna is het feit dat je calorieën kunt verbranden. Dit komt door de hoge temperatuur van sauna’s. Je gaat enorm zweten en dat kan op die manier veel calorieën verbranden. Het zweetproces zelf vereist nogal wat energie. Die energie komt voort uit de omzetting van vet en koolhydraten. Volgens onderzoek kan een matig geconditioneerd persoon in een sauna gemakkelijk 500 gram zweten. Wat helemaal bijzonder is, is dat dit al het geval is in één sessie. Op deze manier is het dus erg gemakkelijk om je calorieën te verbranden. Nogmaals doe dit wel met mate en weet wat de gevaren zijn. 

Nadeel

Buiten dat je last krijgen van wat pijnklachten kunnen je bestaande ziektes ook problemen ondervinden. Zo wordt een sauna sowieso al afgeraden voor hart- en diabetes patiënten. je kunt namelijk krampen ervaren of er zijn zelfs mensen die een hartaanval krijgen. Tijdens het zweten, daalt je bloedsuikergehalte echt enorm snel. Dit kan dus ook een grote risico zijn. Het beste wat je kunt doen, is advies vragen aan een arts. Ze weten namelijk het beste wat je conditie is en of je het aan zou kunnen. Zo ben je zeker en hoef jij je een stuk minder zorgen te maken. Het kan ook helemaal geen kwaad om het te vragen, je helpt jezelf er alleen meer mee. 

Er valt niet te zeggen of het nu een heel goed of juist heel slecht idee is om naar de sauna te gaan. Wel is zeker dat als je het volgens de regels doet en met genoeg onderzoek, je er wel optimaal van kunt genieten. Het hoeft dus helemaal niet verkeerd af te lopen. Bekijk hier meer.