The Alternative
Energie

Wat te doen tegen klimaatverandering?

Veel mensen zijn er inmiddels van op de hoogte dat het klimaat niet echt de goede kant op gaat. De grote bosbranden in het zuiden van Europa en ook op andere plaatsen in de wereld tonen aan dat het klimaat ontregeld is. Een ander goed voorbeeld hiervan zijn de overstromingen die hebben plaatsgevonden in Limburg. Het dorp Valkenburg kwam voor deel onderwater te staan. Veel mensen zijn hun huis moeten ontvluchten. De horecaondernemers die door de coronapandemie al hard getroffen werden nu nogmaals getroffen. Al deze problemen heeft voor veel ellende gezorgd in Valkenburg. Het water heeft ervoor gezorgd dat woningen nog lange tijd onbewoonbaar blijven. Gezinnen zitten nu in tijdelijke onderkomens misschien wel tientallen kilometers verwijdert van Valkenburg.

Overstromingen in Limburg

De situatie in Valkenburg en andere delen van Limburg heeft aangetoond hoe nijpend klimaatverandering is. Veel mensen en ook de politiek is hierdoor wakker geschut. Dit is namelijk de bevestiging van een situatie die door veel mensen al werd voorspeld. De wereld moet nu ingrijpen om klimaatverandering te verminderen of tegen te houden. De aarde zal naar alle waarschijnlijkheid de komende tientallen jaren zo’n 2 graden warmer worden. Dit heeft grote gevolgen voor onze planeet. Het zeewaterniveau zal namelijk ongeveer één meter stijgen. Dit zou in Nederland ervoor zorgen dat grote gedeeltes van het land onderwater komen te staan.

Mensen kunnen zelf ook iets doen

Niet alleen de overheid en de politiek moeten ingrijpen. De mensen zelf kunnen dit ook doen. Door bijvoorbeeld over te stappen op elektrisch rijden en niet meer zolang te douchen. Een andere oplossing is om minder vlees te eten. Wij Europeanen eten te veel vlees. Dit zorgt ervoor dat veel mensen ook last krijgen van overgewicht en andere lichaamskwalen. Door minder vlees te eten en vaker te kiezen voor vleesvervangers zorgen we ervoor dat onze eigen gezondheid verbeterd en daarnaast helpen we het klimaat ook. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor schnitzels en borek. Het produceren van vlees kost namelijk heel veel energie. Dit zit bijvoorbeeld in het voer en het onderhouden van deze dieren. De uitstoot van de poep van bijvoorbeeld koeien zorgt ervoor dat er geen woningen gebouwd kunnen worden. Dit is onderdeel van de stikstofcrisis. Daarnaast hebben veel dieren ook heel veel water nodig. Water dat uiteindelijk ook schaars is. Door één dag per week al minder vlees te eten zorgen we er met zijn alle voor dat er heel veel uitstoot en energie bespaard wordt.

https://happyvegan.nl/vegan-recepten/turkse-vegan-borek/