Wanneer we gaan uiteten bestellen we graag wel eens een glas wijn bij ons eten. Het is wel zo fijn als wijn en spijs dan bij elkaar passen. Bij eetgelegenheden zoals in een restaurant zijn de combinaties tussen wijn en spijs vaak perfect, maar dat wil je thuis ook. Thuis lijkt het vaak wat minder perfect te lukken dan in een restaurant. Wat is nu de goede combinatie van wijn en spijs? In dit blog leggen we de basisregels uit en gaan we iets dieper in op welke wijn je kiest bij vlees en vis.
BasisregelsIn een maaltijd zitten ook al verschillende smaken: zout, zuur, bitter of zoet. Ook in wijn zitten deze smaken. Deze worden bepaald door de combinatie van alcohol, zuur en suikers. Er kunnen verschillende smaken ontstaan als je spijs en wijn combineert. Er zijn daarom een paar basisregels die je moet kennen. Als eerste moet je wijn of zuurder of zoeter zijn dan het eten. Daarnaast moet de wijn dezelfde intensiteit hebben als het eten. Als je kiest voor een rode wijn dan kan je deze het best combineren met gerechten die sterke smaken hebben. Als je kiest voor witte wijn dan kan je deze het best combineren met lichte maaltijden. Tot slot past een bittere wijn het beste bij eten met vetrijke voedingsmiddelen. Wat ook belangrijk is, is dat je je wijn op de juiste manier bewaart in een wijn meubel. Een wijn meubel zorgt ervoor dat je wijn goed bewaard blijft.
VleesAls je vlees hebt zoals rundvlees dan gebruik je het best een lichte rode wijn zoals een Merlot met een wat hoger zuurgehalte. Heb je vlees zoals kalfsvlees dan kies je voor een witte wijn of misschien zelfs wel voor een rosé. Eet je geen vlees, maar gevogelte? Dan kun je het beste kiezen voor witte en lichte wijnen zoals een Chardonnay.
VisEet je vis zoals tong? Dan kan je hier prima een mousserende wijn bij kiezen. Heb je vis zoals forel? Dan kun je het beste kiezen voor een hele droge Riesling. Als je zalm of tonijn hebt dan kun je kiezen voor een rijke witte wijn of zelfs een licht rode wijn. |
https://www.wineandbarrels.nl/shop/14-wijnmeubels/ |