The Alternative
Image default
Bedrijven

5 tips om de kou buiten te houden in de wintermaanden

De winter nadert snel. De dagen worden immers steeds korter, terwijl de temperatuur ook alsmaar verder zakt. Veel mensen vinden dit hartstikke vervelend. Niet omdat ze een hekel aan de winter hebben, maar omdat het gedurende deze maanden vaak erg koud is in huis. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Kom dan ook zo snel mogelijk in actie om dit te voorkomen. Rolluiken laten plaatsen kan hiervoor een oplossing zijn. Daarnaast kunnen de onderstaande tips bovendien helpen bij het buiten houden van de kou, net zoals screens dat ook doen.

Laat overdag zonlicht binnen

Als de zon eenmaal op is, wil je zoveel mogelijk van die gratis warmte vastleggen. Zelfs op koude dagen is de zon nog warm. Dus voordat je het huis voor een dag verlaat, open die gordijnen en laat het licht naar binnen schijnen. Als er bepaalde delen van het huis zijn die geen zonlicht krijgen, hoef je die gordijnen niet te openen. Doe dat gewoon waar het een groot deel van de dag binnenstroomt.

Beperk het stapeleffect

Het stapeleffect is de beweging van lucht in en uit huizen en andere gebouwen, waardoor in wezen grootschalige schoorstenen worden gecreëerd. De opstijgende warme lucht in een huis zal koele lucht van buiten aanzuigen door elke opening die het kan vinden. Dit creëert een onderdruk op lagere niveaus, die werkt als een zuignap omdat die warme ontsnappende lucht moet worden vervangen. Dit trekt koele lucht naar binnen en koelt natuurlijk het huis af. Probeer dit dus te beperken.

Houd raambekleding ’s nachts gesloten

Als de zon ondergaat, zorg er dan voor dat al die warmte niet door de ramen naar buiten gaat door de gordijnen te sluiten. Als je je in een bijzonder koud huis of geografisch gebied bevindt, overweeg dan om geïsoleerde gordijnen te kopen voor gebruik in de winter. Ze voorkomen dat een deel van de warmte in je huis ontsnapt. Je kunt zelfs tijdelijke gordijnen over deuren naar buiten hangen, al is het maar ’s nachts terwijl je slaapt.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Dit houdt je verbruik laag en je efficiëntie hoog. In plaats van elke keer dat je het huis verlaat of elke keer dat je thuiskomt handmatig met je thermostaat te moeten spelen, raden experts aan om je thermostaat te programmeren voor de volgende temperaturen/tijden gedurende de week als je huis overdag leeg is als je naar het werk gaat of op vakantie bent. Zo zul je niet onnodig veel energie verbruiken, maar alsnog een warme woning hebben als je thuis bent.

Let op je houtgestookte haarden

Terwijl ze romantisch zijn op een kille avond, is het aansteken van een vuurtje in een open haard vreselijk inefficiënt voor de rest van je huis. Het is warm vlak bij de brullende vlammen, maar ondanks al die warmte die door de open haard wordt afgevoerd, wordt koude lucht elders het huis in getrokken. Dit heeft opnieuw met het eerder genoemde stapeleffect te maken. Gebruik je houtgestookte haarden dus niet te veel.

Voor meer info : website bezoeken