The Alternative
Image default
Bedrijven

Wat is VCA en voor wie is het bedoeld?

Een VCA-certificaat legt een bedrijf de basis om iedere dag veilig en gezond te kunnen werken. VCA staat dan ook voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een aantal branches komen hiervoor in aanmerking en zullen een VCA cursus dienen uit te voeren. Het heeft namelijk grote voordelen. Maar voor wie is het bedoeld en wat houdt het precies in? In dit artikel lees je meer over VCA.  

Wat is het?

Diverse branches in de Nederlandse industrie hebben middels het beproefde programma VCA hun kennis en ervaring op het gebied van veilig en gezond werken gebundeld. Door een certificaat te behalen laat je als bedrijf zien dat er gezond en veilig gewerkt wordt. Er wordt als VCA gekeken naar bijvoorbeeld risicobeheer, bedrijfsgezondheidszorg en aanschaf en keuring van materialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en arbeidsmiddelen.

Voor wie?

Het behalen van een VCA cursus is bedoeld voor bedrijven die in een risicovolle omgeving werken of bepaalde risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Het gaat om bedrijven die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, maar ook mensen die te maken hebben met installaties in fabrieken of werkplaatsen. Branches die hiervoor in aanmerking komen zijn metaal, elektrotechniek, (petro)chemie en procesindustrie.

Voordelen

Waarom zou je het VCA-certificaat moeten behalen? Deze vraag stellen veel bedrijven zich wel eens af, maar het heeft meer voordelen dan men van tevoren misschien zou denken.

  • Zorgen voor personeel: Men moet te allen tijde veilig en gezond kunnen werken. Met dit certificaat wordt dat gewaarborgd.
  • Onderscheiden: Wanneer je als bedrijf een VCA cursus hebt gedaan laat je aan andere bedrijven zien hoe het moet. Je dient als voorbeeldfunctie.
  • Voorkomen van problemen: Door dit certificaat voorkom je op het gebied van veiligheid en gezondheid problemen met instanties of opdrachtgevers.
  • Aantrekken van talent: Potentieel personeel zal getrokken worden door het certificaat, omdat zij hierdoor weten dat het bedrijf veilig en gezond werkt. Uiteindelijk zullen zij het vakmanschap van jouw bedrijf herkennen.
https://eurotransportcollege.com/vca-cursus/