The Alternative
Image default
Energie

Alle in’s en out’s over investeren in zonne-energie

Tegenwoordig is bijna iedereen wel bekend met de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen voor op je eigen woning. Toch is dit niet voor iedereen een mogelijkheid. Is jouw dak nou niet geschikt voor zonnepanelen maar wil je wel profiteren van zonne-energie? Dan zijn er verschillende manieren om te investeren in zonne-energie. In dit artikel lees je hoe en wat. 

Zonnedelen 

Een van de mogelijkheden om te investeren in zonne-energie is via het platform ZonnepanelenDelen, zij maken het mogelijk voor iedereen om te investeren in zonne-energie. Voor €25,00 kan je een ZonneDeel aanschaffen. Je investeert hiermee in duurzame energie, samen met anderen. Over jouw ZonneDeel krijg je jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject. Deze projecten worden op verschillende locaties gerealiseerd, van scholen tot braakliggende weides. Je rendement krijg je als rente uitgekeerd op jouw bankrekening of krijg je als korting op je energie rekening. Na afloop van een project krijg je de investering ook weer terug, het is dus te vergelijken met een spaarrekening. 

Zonnepanelen kopen binnen de postcoderoos

Een andere optie is om zonnepanelen te kopen die niet op je eigen dak, maar ergens binnen de omliggende postcodes geïnstalleerd worden. Je wordt dan lid van een coöperatie om te kunnen profiteren van het belastingvoordeel van de postcoderoosregeling. Je kunt direct lid worden van een coöperatie of zelf betrokken zijn bij het opzetten ervan. Maar je kunt ook klant van een bedrijf worden dat een coöperatie heeft georganiseerd, waarna je automatisch lid wordt. Let wel op, sinds april van dit jaar (2021) is de postcoderoosregeling gewijzigd. De nieuwe regeling heet Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Maar hij werkt nog steeds met een postcoderoos. 

Beleggen in aandelen van bedrijven die zich specialiseren in zonne-energie

Naast dat het mogelijk is om te investeren in zonnepanelen op het dak of zonne-energie projecten is het ook heel goed mogelijk om te investeren in zonne-energie aandelen en ETF’s. Met aandelen kun je in bedrijven beleggen en kies je dus voor bedrijven waarvan je denk dat ze het in de toekomst goed gaan doen. Je kan natuurlijk in één of twee bedrijven of aandelen investeren maar je kan ook beleggen door middel van ETF’s. Door middel van deze ETF’s kan je gespreid beleggen in zonne-energie aandelen en kun je dus profiteren van een brede spreiding. Dit verspreid ook het risico dat je loopt.

Al deze manieren van investeren in zonne-energie hebben natuurlijk hun voor- en nadelen. Zo is beleggen in aandelen bijvoorbeeld meer risicovol dan het investeren in zonne delen. Ook is het zonnepanelen kopen binnen de postcoderoos duurder dan het investeren in zonne delen. Het ligt er dus ook maar net aan wat jouw budget is om te investeren in zonne-energie. Wil je bijvoorbeeld eerst nieuwe meubels aanschaffen of nieuwe buitenverlichting? Dan kun je het beste gaan voor de investering in zonne delen. Heb je meer geld over en vind je het risico niet erg? Ga dan voor het beleggen in aandelen van bedrijven die zich specialiseren in zonne-energie. De keuze is helemaal aan jou.