The Alternative
Image default
Afvalverwerking

Dit is wat jij moet weten over het scheiden van afval

Het is bij veel mensen pas relatief kort geleden duidelijk geworden dat het afval dat de mens creëert een grote invloed heeft op de wereld. Om het milieu te beschermen, is het van belang dat wij beter letten op wat wij met ons afval doen. Bovendien kun je door je afval te scheiden ook een hoop van de materialen hergebruiken. Op deze manier gaan er minder materialen verloren en belandt er bovendien ook een stuk minder afval in de natuur.

 

Dingen die je kunt doen om het milieu te helpen

Wanneer je meer met het milieu bezig wilt zijn, is de eerste stap die je kunt nemen luisteren naar de gemeente. Het scheiden van afval wordt niet in iedere gemeente op dezelfde manier te doen. Het is dan ook handig om even na te gaan welke vormen van afval jouw gemeente allemaal scheidt. Ook kun je ervoor kiezen om naar een afvalscheidingswijzer te gaan. Dit is een centrale manier van afval scheiden die vaak grotendeels overeenkomt met het advies dat de gemeente je geeft. Wanneer jij afval dat je moet scheiden niet scheidt, zal dit bij het grofvuil terecht komen. Dit zal vervolgens samen worden geperst en worden verbrand. Wanneer dit restafval nog voor andere dingen had kunnen worden gebruikt, is dit erg zonde. 

 

Wat komt er nog meer bij het scheiden van afval kijken?

Je kunt het scheiden van afval op een aantal verschillende manieren doen. Zo kun je elk materiaal apart gaan scheiden, maar kun je er ook voor kiezen om het afval te scheiden op het soort materiaal. Het is in Nederland al heel normaal om papier en plastic te scheiden van de rest van het afval, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen voor het milieu. Zo kan 90% van het verpakkingsglas worden hergebruikt voor het maken van andere producten. Vandaar dat het ook erg aan te raden is om dit te scheiden van de rest van het afval. Ook kun je ervoor kiezen om te proberen minder afval te produceren. Door efficiënter om te gaan met de spullen die je hebt en zelf zo veel mogelijk te recyclen, kun je het milieu ook een dienst bewijzen.