The Alternative
Image default
Dieren

Een konijn als huisdier

Konijnen worden steeds populairder als huisdier. Velen adopteren echter nieuwe konijnen zonder eerst onderzoek te doen naar de juiste manier om ze te verzorgen, en daardoor eindigen ze met verschillende gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden. Hier zijn alle dingen die je moet weten als je een nieuw konijn in huis wilt halen.

DIET

Konijnen zijn herbivoren, wat betekent dat ze planten eten. Ze zijn gebouwd op een dieet dat voornamelijk bestaat uit grote hoeveelheden gras en bladeren, en ook wat bloemen en vruchten. Grashooi is het belangrijkste onderdeel van het dieet van een konijn. Voorbeelden van grashooi zijn timothy-hooi, weide-, haver-, rogge-, gerst- en bermudagras. Konijnen moeten altijd de beschikking hebben over grashooi. Het is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten en bevordert een gezonde motiliteit van het maag-darmkanaal en de juiste afslijting van de tanden door kauwen, en vermindert ook het ongepast kauwen op andere voorwerpen. Bovendien helpt grashooi een vol gevoel in de maag van het konijn te creëren om overeten en zwaarlijvigheid te voorkomen. Het is geschikt voor alle leeftijden. Er wordt aangeraden om een afwisseling van twee of meer verschillende soorten grashooi te voeren. Het is ook beter om in de zon gedroogd hooi te voeren dan commercieel gedroogd hooi, omdat het meer voedingsstoffen behoudt.

Een ander type hooi dat verkrijgbaar is, is peulvruchtenhooi, zoals luzerne en klaver. Peulvruchtenhooi wordt afgeraden omdat het meer calorieën, calcium en eiwitten bevat dan een gewoon konijn nodig heeft en kan leiden tot maag- en darmstoornissen en overgewicht. Het wordt zelfs afgeraden om hooi van gras en peulvruchten te mengen, omdat het konijn dan alleen het hooi van de peulvruchten oppikt en te veel calorieën binnenkrijgt. Het is ook belangrijk om geen stro te voeren, want dat bevat geen voedingsstoffen en zal ernstige voedingstekorten veroorzaken als het een belangrijk onderdeel van hun dieet is.

Een ander belangrijk onderdeel van het dieet van een konijn is groenvoer. Groenvoer omvat paardenbloem greens, collard greens, boerenkool, romaine sla, broccoli, spruitjes, selderij en peterselie. Groenvoer heeft dezelfde voedingswaarde als hooi, maar bevat een breder scala aan voedingsstoffen en voegt ook water toe aan het dieet. Dit is erg belangrijk omdat konijnen niet altijd zoveel drinken als zou moeten. Als je het konijn veel groenvoer geeft, is het normaal dat ze minder water drinken. Groenvoer is goed voor de nieren, de blaas en het maagdarmkanaal. Het dieet moet niet hoofdzakelijk uit groenvoer bestaan, omdat dit niet genoeg calorieën bevat om het normale lichaamsgewicht van een konijn te ondersteunen. Groenvoer is geschikt voor alle konijnenleeftijden. Als het mogelijk is, moet u biologisch voedsel kopen of uw eigen groenvoer kweken, en ervoor zorgen dat u al het groenvoer eerst wast. Aanbevolen wordt om dagelijks minstens 3 soorten groenvoer te geven.

U zou ook fruit en groenten als traktatie in de dagelijkse voeding van uw konijn moeten opnemen. Ze kunnen ook gebruikt worden als beloning tijdens de training. Fruit en groenten zijn veel gezonder en goedkoper dan commerciële traktaties, die u beter kunt vermijden omdat ze veel zetmeel en vet bevatten en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Voorbeelden van natuurlijke traktaties die u aan uw konijn kunt geven zijn appels, bramen, bosbessen, frambozen, kersen, veenbessen, wortels, groene of rode paprika’s, mango, perzik, ananas en pompoen. U kunt ook gedroogde vruchten voeren, maar dan moet u de hoeveelheid beperken tot een derde van de normale hoeveelheid, omdat ze zo geconcentreerd zijn. Bananen en druiven worden afgeraden omdat konijnen hieraan verslaafd kunnen raken en niets anders meer willen eten.

COMMERCIËLE PELLETS dienen slechts als klein deel van het dieet van een konijn te worden gevoerd. Het is gemakkelijk om te veel pellets te geven, omdat ze niet het gevoel van verzadiging geven dat ze krijgen bij het eten van hooi, en het hoge gehalte aan calorieën kan leiden tot overgewicht. Pellets bevorderen ook geen normale tandslijtage, en het gebrek aan kauwen kan leiden tot gedragsproblemen. Het gebrek aan water kan ook leiden tot urinewegaandoeningen. Idealiter zouden commerciële pellets slechts 10% van het dieet van een konijn mogen uitmaken.

Voedingsmiddelen die u beter niet aan konijnen kunt geven zijn zetmeelrijk en vetrijk voedsel, zoals bonen, brood, granen, chocolade, maïs, noten, haver, erwten, geraffineerde suiker, zaden, tarwe of andere granen. Het is ook niet nodig om een gezond konijn vitaminen of andere voedingssupplementen te geven, omdat ze die in hun dieet opnemen, als ze goed gevoed worden. Verkeerd gebruik van deze supplementen kan leiden tot ernstige medische problemen.

Meer weten over wat je konijn mag eten? Lees dan dit artikel waar alles staat wat konijnen mogen eten

WATER moet te allen tijde beschikbaar zijn voor uw konijn en moet dagelijks worden ververst. Een vuile waterbak kan een broedplaats zijn voor bacteriën. U kunt een waterfles of een zware bak gebruiken die aan de zijkant van de kooi is bevestigd om omvallen te voorkomen.

OMGEVING

De kooi van een konijn moet zodanig zijn dat het op zijn achterpoten kan staan zonder zijn kop tegen de bovenkant van de kooi te stoten, ruimte bieden voor een kattenbak en een rustplaats, gemakkelijk schoon te maken zijn, en gemaakt zijn van metaal of een ander onverwoestbaar materiaal. Kooien dienen te worden bewaard in een koele en goed geventileerde ruimte. Het wordt afgeraden om de kooi van uw konijn in de kelder te plaatsen, omdat het daar meestal te vochtig is en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Als de ruimte te warm is, kan het konijn een dodelijke hitteberoerte krijgen.

Konijnen kunnen buiten gekooid worden, hoewel dat niet ideaal is. Als ze buiten zijn, hebben ze beschutting nodig tegen neerslag en extreme temperaturen. Ze moeten beschermd zijn tegen roofdieren zoals honden, coyotes en wasberen. De kooi moet schoon worden gehouden om geen parasitaire insecten aan te trekken. In de winter kan stro als isolatiemateriaal worden gebruikt. De waterbak dient dagelijks te worden ververst, vooral in de winter wanneer het kan vriezen.

Gezelschapskonijnen mogen nooit voortdurend in een kooi worden gehouden. Ze hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven en fysieke of gedragsstoornissen te voorkomen. Konijnen moeten elke dag minstens een paar uur in een grotere bewegingsruimte kunnen rennen, springen en bewegen. Als u uw konijn geen vrije toegang tot het huis wilt geven, kunt u een hok kopen of er zelf een maken met de afrasteringspanelen voor honden, die in de meeste dierenwinkels te koop zijn. Het hok moet minstens 3 meter hoog zijn. Zo blijft het konijn uit de buurt van meubels, elektrische snoeren en giftige materialen in huis. U kunt een hok ook buiten zetten om het konijn toegang te geven tot grasvelden, maar laat het konijn nooit zonder toezicht buiten.

Als u het konijn toch vrij in huis laat rondlopen, moet u de ruimte eerst konijn-proof maken. Blokkeer alle vluchtwegen uit het huis en bedek of blokkeer alle elektrische snoeren. U kunt ook uw meubels afdekken om ze te beschermen tegen tanden en klauwen. Verwijder alle giftige planten, rodenticiden, insecticiden en andere giftige stoffen uit het bereik van uw konijn.

Konijnen kunnen heel gemakkelijk worden getraind in een drinkbak. Beperk het konijn tot een klein gebied en plaats een kattenbak in de hoek, bij voorkeur daar waar het konijn al gekozen heeft om naar het toilet te gaan. De zijkanten moeten laag genoeg zijn, zodat het konijn er zonder problemen in en uit kan. U kunt wat uitwerpselen in de kattenbak leggen om het konijn aan te moedigen er gebruik van te maken, evenals wat hooi. Konijnen hebben de neiging ontlasting te laten lopen tijdens het eten. Er moet één kattenbak meer zijn dan het aantal konijnen in huis.

Het beste strooisel om in de kattenbak te gebruiken is korrelstrooisel. Het is niet giftig en als het wordt opgegeten, is het verteerbaar. Het trekt ook vocht weg van het oppervlak, waardoor het droger blijft en de geur goed onder controle wordt gehouden. Gebruik geen klei of klonterende kattenbakvulling, want als het konijn dit opeet, kan het een mogelijk fatale darmverstopping veroorzaken.

https://doepserleven.nl/