The Alternative
Image default
Gezondheid

In welke voedingsmiddelen zit cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijke stof die in tientallen, verschillende, plantensoorten voorkomt. Het meest bekend zal het zijn doordat we koffie drinken, waar cafeïne inzit en bijvoorbeeld door cola. Behalve het feit dat deze drankjes lekker zijn, drinken we ze soms ook voor de stimulerende werking van deze stof. Je drinkt ’s ochtends koffie om wakker te worden, de cola drink je ’s middags voor wat extra energie. Ook als je gaat sporten kun je behoefte hebben aan een extra opkikker, zodat je bloedsomloop goed op gang komt. Dit kun je dan bijvoorbeeld halen uit een voedingssupplement met groene thee extract.

Cafeïne als aanvulling op voedingsmiddelen

Als we het hebben over voedingsmiddelen, dan is cafeïne het stofje dat het meest voorkomt. Je vindt cafeïne niet alleen terug in de koffieboon, maar ook bijvoorbeeld in de cacaoboon. Dus chocolade bevat ook cafeïne. Daarnaast wordt cafeïne in bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, om de eigenschappen van deze voedingsmiddelen te ondersteunen. Dus wordt bijvoorbeeld gedaan bij energiedrankjes, sommige snoepjes en ook bij bepaalde kauwgom.

Is cafeïne hetzelfde als theïne?

Vaak wordt er gesproken over cafeïne, maar je komt ook theïne veel tegen als aanduiding van een soortgelijke stof. Is het nu hetzelfde, of zijn er verschillen? Het verschil is dat cafeïne in veel plantensoorten voorkomt, en theïne alleen in de theeplant. De werking van de stof, is echter hetzelfde, namelijk het stimuleren van je bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof vrijkomt. Dit heeft tot gevolg dat je meer energie krijgt. De theïne wordt vaak gebruikt in de vorm van groene thee extract, als alternatief voor de cafeïne. Het is namelijk ook zo, dat aan het gebruik van dit groene thee extract een hoop voordelen toegekend zijn, ten opzichte van cafeïne.

Wat zijn de positieve eigenschappen van theïne?

Groene thee wordt al eeuwenlang gedronken, in de Aziatische landen is het een bekende en populaire thee. De naam groene thee is te danken aan het fermentatieproces dat toegepast wordt na de pluk van de blaadjes. Voor groene thee wordt dit proces niet voltooid, zodat de krachtige werking van catechinen die in de blaadjes zitten, niet verloren gaat. Hierdoor kan een groene thee extract, dat gewonnen wordt uit de blaadjes van de groene thee, volledig bijdragen aan een gezonde levensstijl. Voedingsmiddelen die een groene thee extractbevatten, kunnen bijvoorbeeld helpen bij:

  • het aanmaken van antistoffen tegen bacteriën, schimmels of virussen;
  • het beschermen van nieren, huid en ogen tegen schadelijke invloeden van buitenaf;
  • stress verminderen of het verlagen van de bloeddruk;
  • een bijdrage leveren aan een verhoogde weerstand, doordat groene thee extract een antioxidant is.

Hoe krijg je voldoende groene thee extract uit je voedingsmiddelen?

Omdat het groene thee extract alleen in groene thee voorkomt, en dus niet uit andere voedingsmiddelen te halen is, is het niet altijd mogelijk om optimaal te profiteren van de voordelen van de werking van het groene thee extract. Kijk daarom eens bij de voedingssupplementen die gebaseerd zijn op dit groene thee extract. Je kunt eenvoudig de capsules innemen, bijvoorbeeld bij een maaltijd. Op deze manier heb je wel de voordelen van de gunstige werking van de groene thee, zonder dat je gedurende de hele dag de thee ook werkelijk hoeft te drinken.